Lickershamn fiskeläge

Bilen förflyttade sig ca 3 mil norr ut på länsväg 149 från Visby, innan chauffören vek av vänster mot havet.

Lickershamn är ett populärt sommarställe med två badstränder, ett uppskattat friluftsområde…

…och detta gamla fiskeläge med en touch av ”Glassgubbens” modernitet. 😉

De flesta bodarna är från 1930-talet då hamnen byggdes.

Men ett par är troligen från 1700-talet.

Fiskeboden är öppen på helgerna året om, dagligen sommartid.

Blir du frestad? Jag hade antagligen valt laxen.

De har ett stort sortiment av varmrökt fisk och vid vissa tillfällen även färsk fisk. De säljer tillbehör som potatissallad och sås. Glass och dryck går också att köpa här. Mums.Vad hade du satsat på? Vad hade du undvikit? 🙂

Det lär finnas kvar yrkesfiskare som lägger till i hamnen.

På medeltiden var Lickershamn en centralhamn.

Någon hade bråttom hem från den heta sommaren 2018.
I bakgrunden ser du Gotlands högsta rauk. Vet du eller kommer du ihåg vad den heter? Annars är det bara att gå till kategorin raukar i höger spalt.

När vi åkte tillbaka uppför backen från hamnen stannade vi till vid ett annat raukområde. Mer om det en annan gång. 🙂

 

 

31 tankar på “Lickershamn fiskeläge

 1. Jo då, Jungfrun träffade jag i somras – det är dock inte jag som glömt kläderna och skorna, jag hade sannerligen ingen brådska därifrån!

  Gilla

  • Det var du som valde kategori. Jag bara lydde snällt. 🙂 Jag ser också fram emot just denna kategori som ligger mig varmt om hjärtat. Först måste det bli den tid på året som du säkert också längtar efter. Sakta men säkert är vi på väg dit. Vårt tålamod ska bara testas först.

   Gilla

   • Vad du är snäll😇Tålamodet prövas verkligen just nu. I förrgår regnade och töade det, så vägarna var jättebra när jag körde på morgonen. Medan jag satt hos frissan blev det snö. Det kom rejält, så riktiga skitvägar på hemvägen. På eftermiddag/kväll töade det igen. Nu har det frusit på. Om bara all snö ville försvinna!!!!

    Gilla

 2. Nu har lag läst i kapp dina senaste inlägg 🙂 Alltid lika trevligt och intressant. Underfundigt.
  Du kan konsten att dela med dig och göra oss nyfikna på mer. Att vi ska vilja fortsätta följa och läsa. Kram Katarina 🙂

  Gilla

 3. Jag hade haft svårt att välja. Gillar all rökt fisk och rökta skaldjur. I lagom mängd. Kan bli för mycket av smaken som i längden blir lite påträngande.
  På den tiden vi hade båt och semestrade längs bohuskusten köpte vi ofta rökt haj. Också gott.

  Gilla

  • Lagom brukar vara bäst.
   Det där låter på gränsen till läbbigt att läsa på kvällen. Käka haj. Tror inte jag vågat provsmaka.
   Jag har en bloggvän som gjort jättefina inlägg om olika skärgårdsöar i dina trakter. Du måste ha många minnen från den tiden.

   Gilla

 4. Jag hör tyvärr till den udda skara som inte tycker om varmrökt fisk speciellt mycket. I nödfall kan jag äta varmrökt lax men det är ingen större favorit. Miljön är dock trevlig så jag hade säkert åkt dit ändå 😀

  Kram

  Gilla

  • Jag tar nog helst en glass och en kall öl på en brygga, om det är en sommarkväll. Kanske inte samtidigt. 😉 Där är jättefint. Nu längtar jag till våren och värmen och när vägarna inte är glashala. Du längtar kanske mest efter ett visst lov. Vecka nio här. Så sent har Solveig aldrig haft sportlov. Bra tycker jag. 🙂
   Kram Bosse

   Gilla

 5. Bosse, det är så roligt att följa med dig även här på Gotland. Lickershamn har jag besökt några gånger och kände t.o.m. igen mig i dina fina bilder. Varmrökt fisk är inte min favorit men jag vet att det köptes en del varmrökta flundror när vi var här-Men det åt andra upp. Inte mig emot.
  Tack för turen.
  Kram!

  Gilla

  • En av alla dessa mysiga fiskelägen runt ön. Här är det populärt att vara under sommartider. Jag trodde du älskade varmrökt och hade en stor ”vana” av det efter alla segelturer genom åren. Jag är inte heller något fan av varan. Tror jag? Jag är ju en fegis att prova vad som helst. 😉
   Varsågod.
   Kram

   Gilla

 6. Varmrökt lax äter jag ganska ofta, Rolle är inte förtjust i rökt mat alls men kan helt klart klämma ner lite kallrökt lax med stuvad potatis till lunch! Men jag skulle helt klart välja rökt abborre, det har jag aldrig provat och det jag absolut inte kulle vilja ha ha är makrill. Fick lära mig en gång i tiden att makrill är ”avfallsfisk”, men det är ju i sånt fall ål också och det älskar jag!
  Eftersom jag tydligen inte har 10 rätt på tävlingen så måste jag ju fråga om man får göra flera försök!? *fniss*
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Tack för dina blogg-smultronställen. De är antecknade i ett block för hand. 🙂
   Avfallsfisk har jag också hört talas om. Inget som jag slickar mig om munnen för. Ål har jag aldrig ätit.
   Det klart du inte får säger den stränga domaren bredvid mig. Men på hemmaplan kan du göra en egen gissning. Vem vet. Du får kanske där 11 rätt. 😀
   Nu befinner sig vår bil på ett ställe och får dubbar under sig. Vi kör visserligen bara och handlar just nu men det är lurigt ändå. Nu vill jag ha vår.
   Helgkram Bosse

   Gilla

 7. Nu hände det igen – såg din kommentar hos mig, då jag var på väg att kika in här hos dig! Ja, jag är inte så alert precis och vädret just nu hjälper inte till! Nog om det och till ditt trevliga inlägg!
  Tror faktiskt att jag varit i Lickershamn vid ett av de två tillfällen som vi har varit på Gotland. Hursomhelst, så gillar jag miljön – små fiskebyar alldeles vid havet! Sjöbodarna, strandängarna, klapperstenarna. Älskar ju de där nötta och riktigt gamla fiskebodarna.
  Är inte så förtjust i rökt fisk, men lax i alla former brukar slinka ned, så det får det bli! Och glass efteråt. 🙂 Rauken är väl Jungfrun om jag minns rätt?
  Helgkram tillbaks!
  Nilla

  Gilla

 8. Härliga bilder ifrån Gotland och fiskeläget.
  Tror nästan att vi var där på vår rundtur på ön, men är osäker. Något fiskeläger var vi på, men vilket, minnet är bra men kort.
  Nej, jag blir inte frestad. Kan tyvärr inte äta dessa godsaker.
  Jag hade nog köpt något att dricka och lämnat allt vad fisk heter.
  Jag blir alltid så fundersam då jag ser skor eller kläder ligga ute i naturen, Fantasin sätter fart och det är inte alltid så trevliga saker som dyker upp i hjärnan.
  Har läst svaret om Gotlands största rauk.
  Fina bilder och roligt att få se.
  Trevlig helg.
  Kram!

  Gilla

  • Mitt minne har också svårt att sortera ibland. Namn har en tendens att trilla ur.
   Aha. Du tänkte så mörkt. Det gjorde inte jag som är uppvuxen nära havet och fortsatt att bo vid kusterna. Nästan varje gång vi är på stranden hittas kläder, skor och ”skräp” som strandgäster ”glömt” kvar. Värst är glasbitar.
   Tack ska du ha. 🙂
   Önskar dig detsamma.
   Kram Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s