Wallåkra Stenkärlsfabrik

Vi hade packat fika i en cykelkorg och allt var förberett för att cykla iväg längs Tallskogsleden, men när jag skulle hämta min cykel visade det sig att bakdäcket var helt platt! I all hast bestämde vi oss därför för att ta bilen och köra söderut till Wallåkra Stenkärlsfabrik. Den hade vi läst om och planerat att besöka sedan länge.

Vi parkerade bilen och traskade sedan ner för backen. Det var många som njöt av både det fina vädret och maten från Wallåkras Krog.

Ska man beskriva Wallåkras stenkärlsfabrik, anno 1864, med ett enda ord så får det bli: KULTURARV.

I den lilla foldern som vi fick med oss läser jag: ”På Wallåkra drejas och tillverkas än idag saltglaserade brunglänsande stenkärl i sin ursprungliga autentiska miljö.”

Jag fick en liten pratstund med fabrikören själv, Åsa Orrmell. Hon har fått flera priser genom åren bl.a. Årets Arbetsmyra (2019).
Bosse blev kvar i butiksdelen där han pratade med den trevliga mannen bakom disken (som vi dessvärre glömde att fråga om namnet på).

Man använder lokal lera. Drejar allt för hand. Bränner och saltglaserar i den stora koleldade rundugnen.

Vi tog trappan upp till verkstaden…

Imponerande att vi fick ta del av denna hantverksskicklighet på nära håll.

Vilken tur att det finns de som tar vara på ”gammal” kunskap och levandegör den för oss som lever nu.
Råkar du ha vägarna förbi Vallåkra så rekommenderar vi varmt ett stopp på den här platsen. Nästa gång ska vi vandra längs Råån, i naturreservatet Borgen, och njuta av grönskan också. Den här gången nöjde vi oss med att ta del av detta ”industriminne med kulturhistoriskt värde”.

8 tankar på “Wallåkra Stenkärlsfabrik

  1. Vilket trevligt reportage från stenkärlsfabriken. Sådana krukor och kärl fanns det hemma. Det är verkligen värdefullt att det finns kreativa människor som tar var på sådan kunskap.

    Ha en fin helg!

    Kram, Ingrid

    Gillad av 1 person

    • Ja vilken tur att det fortfarande finns ”arbetsmyror” som håller liv i det gedigna hantverket (till skillnad från allt billigt, krafs som vi erbjuds här och där i lågprisbutiker).

      Önskar dig en fin fortsättning på helgen!
      Kram tillbaka!

      Gillad av 1 person

  2. Tack för tipset! Där har vi inte varit så det är noterat. Om ni inte har besökt ”Tomatens hus” med tillhörande restaurang så rekommenderar jag det. Tomatpajen är fantastisk 😀

    Kram

    Gillad av 1 person

    • Ja det är verkligen värt ett besök. Vi har, som jag skrev, pratat om att åka dit länge men först nu blev det av. Skylten till Tomatens hus har vi åkt förbi flera gånger. Tack för tipset! Då får vi svänga av dit nästa gång.

      Kram tillbaka!

      Gilla

  3. Vilken härligt rustik lergrejor. En gång i tiden ville jag bli keramiker och gick en hel del kurser men som du vet så blir inte någonting som man tänkt sig. Härligt att få se det där stället i alla fall.

    Gillad av 1 person

    • Då är det ett utflyktstips om du kommer ner till de här trakterna. Den som har mer kunskaper om keramik, än vad jag har, kan ju förstås ta till sig mer om fabrikens historia och själva tillverkningen. Resultatet är i alla fall jättefint!

      Gilla

  4. Kulturarv är viktigt och intressant ,-)

    Då gjorde det inget att däcket var platt den dagen ,-)

    Ska skriva upp platsen! Kul att få få se jur det går till, så mycket vackert och lokal lera!

    Ta vara på gammal kunskap är så viktigt, gäller allt!

    Dom kunde förr i tiden!

    Har gått på kurs, en termin, men långt att åka, och himla dyrt, så det blev inte mer, men sånt här älskar jag!

    Ha det jättefint!

    KRAM Primrose ,-)

    Gillad av 1 person

    • Då skulle du säkert uppskatta ett besök här! Jag hade inte någon talang för att dreja när jag försökte för många år sedan. Minns bara att det var jättesvårt att få lerklumpen att bli till något annat än just en lerklump 🙂

      Önskar dig en fin fortsättning på helgen!
      Kram tillbaka!

      Gilla

Lämna en kommentar