Domarlunden & Skeppssättningar

Det finns ett område mellan Hellvi och Lärbro som är av historiskt intresse.

Området med gravfält kallas för Domarlunden och har använts i ungefär 1500 år.

Vid vägen ligger Liffride gård. I samband med ett laga skifte i slutet av 1800-talet och dragningen av en ny landsväg blev gravfältet tyvärr splittrat. Det du ser på bilden är gravområdet öster om gården. De flesta av gravarna är brandgravar. Brända ben och föremål visar att varje grav användes för begravning av endast en människa.

Skeppssättningarna är byggda av högkantade gråstenar samt skepp bestående av i marken nedsänkta glest ställda kalkstenshällar.

1917 och under 60- och 70-talen genomfördes en totalundersökning av gravfältet. Här på östra sidan kom man fram till att gravfältet använts under yngre bronsåldern och början av järnåldern.

Du kan bakom tallarna skymta landsvägen, där vi ställt ”Den lilla blå” en bra bit bort.
Tyvärr fanns där staket och djur innanför. Därför kunde vi inte ta oss in på Lajkarhajd. Enligt sägnen stod det år 1030 en strid på heden mellan gutar och den landsflyktige norske kungen Olaf den helige. Hans avsikt var att tvinga gutarna till att bli kristna. Det gick inte så bra. Han blev rädd och knäföll på en sten. Än idag syns groparna efter hans armbågar och knän på det som numera kallas Sangelstenen. Om man knackar på stenen ska det höras en dov klang.
Jag gjorde ett försök att se stenen genom att köra in på en grusväg, men vände när jag kom till en gård.
I ett senare inlägg ska vi visa en annan del av gravfältet. Men innan dess kommer fem inlägg med annat ögongodis.

10 tankar på “Domarlunden & Skeppssättningar

 1. Ja nu börjar djuren komma på plats så det är inte längre fritt fram att röra sig var som helst. Jag drar mig i alla fall för att traska in i en hage med kor. Har man hund med sig är det inte tal om det.
  Vilken intressant plats att besöka i alla fall. Ni har ju sevärdheter vart ni än vänder blicken 😀

  Kram

  Gilla

 2. Så spännande att få gå och titta på dom väldigt gamla stensättningarna. Undrar om du också önskar att du kunde komma tillbaka i tiden och se hur det såg ut när dom här stenarna lades på plats. Här finns det inte så mycket gammalt men vi har ett ödesböle där man hittat fynd och gravar från vikingatiden.

  Gilla

 3. Ni är verkligen duktiga på att leta upp och besöka sevärdheter på er ö!
  Inte så roligt att ge sig in i hagar där får eller kor håller till!
  Glad måndag!

  Gilla

 4. Tänk så många spännande platser det finns på Gotland. Skeppssättningar är fascinerande. Synd egentligen att det delades. Aha, det börjar bli dags för djuren att komma ut. Jag förstår att ni undvek närkontakt.
  Ögongodis ser jag fram emot!

  Kram från en solig Kringelstad

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s