Tjärfabriken på Furillen

På 1900-talet anlades flera tjärbrännerier på Gotland. Den här ligger på halvön Furillen.

Trätjära används som impregneringsmedel för att skydda trä, rep m.m. Tjära användes också inom medicinen, i tvålar och i salvor för behandling av eksem.

Tjära fås ur gamla stubbar som är rika på kåda. Omkring 1900 fanns det väldigt gott om stubbar på Furillen efter sågindustrin vid den tidpunkten. Denna tjärindustri startades 1921 av lantbrukaren Konrad Bergbohm och Svante Lilja som var förvaltare på Furillens stenindustri.

Under krigsåren rådde brist på mycket. Då användes terpentin från tjäran som bränsle. Ända fram till 1980-talet har denna tjärfabrik använts. Ugnarna är försedda med eldstad och skorsten i tegel.

Upp till 300 grader gick det att få upp på ugnarna. Tre produkter tillverkades. A. Terpentin, B. Trätjära, C. Träkol. En ugns bränning kunde ge 200-250 kg tjära. Tjäran lagrades i stora trätunnor medan terpentinet tappades på flaskor i väntan på försäljning.

Efter ett dygns eldande fick ugnarna svalna, så man kunde ta tillvara på kolet som bildats. Kanske hann då arbetarna ta sig ett dopp i havet och umgås med fruar och barn.

10 tankar på “Tjärfabriken på Furillen

  • Med tanke på de höga temperaturerna borde de nästan inte göra det.
   Av en slump hamnade vi här 2019 efter vi kört vilse, inte hittat det vi sökte. Då satt vi på en filt i närheten och åt frukost och jag knallade dit. Den här gången cyklade vi dit via en kartanvisning.
   Tack. En riktig kall morgon. Men när jag cyklade ut var det gott. Sedan tog jag min em-fika på balkongen.

   Gillad av 1 person

  • Det ligger lite för sig själv, men finns med på olika kartor. Den jag följde var i en Naturreservatbroschyr från Länsstyrelsen.
   Vårt förra inlägg handlade om 88 minuter på två hjul i just Ljugarn. Där är trevligt. Nu var det andra gången som vi hyrde en stuga där. Men jag kan tänka mig att där är väldigt lugnt under en stor del av året, på gränsen till ödsligt.

   Gilla

 1. Med tanke på att fabriken ser ganska så oansenlig ut är det verkligen fantastiskt att den användes fram till 1980-talet. Lågt i tak och ett hus av trä men uppenbarligen höll ugnen väldigt tätt.

  Kram och god torsdag!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s