Till slut blev det av

Har du också åkt förbi samma plats många gånger och tänkt att du skulle stanna? Innan vi flyttade till Gotland och var här på semester, var ”stenen med kanonerna” ett kvitto på att vi närmade oss Visby söder ifrån. Rondellen låg en liten bort och det gällde att hålla reda på var vi skulle köra ur den, för att hamna rätt i livet. 🙂
.

Stenen av kalksten är döpt till Oscarstenen och är en minnessten från en sommardag i juni, på artonhundratalet.

Den 14 juni 1854 överlämnade kung Oscar 1 tre fanor till förbandet på Visborgslätt, i Wisby.

Exakt hundra år senare, 14 juni 1954, överlämnade chefen för armén på konungens befallning en ny fana. Dessutom firades det med en ny relief på Oscarsstenens baksida.

Kung Gustaf VI:s namnteckning från 28 maj 1961.

Tack vare bloggen gotlanduppochner blev det av att vi körde av kustvägen och in på en mindre väg. Vi hade ett ett bra lärorikt skäl att göra ett stopp. Dessutom upptäckte vi en genväg hem, som vi därefter kört fler gånger.

Fotnot:
Stenen är ca 5,4 meter hög och 1,8 meter bred vid basen.

11 tankar på “Till slut blev det av

  • Nu i efterhand kan jag ångra många intressanta ställen på Österlen och Skåne som vi passerade och av olika skäl inte körde av till. Finns det en tid att passa är det givetvis ”giltigt”. 😉
   Tack ska du ha. Jösses vad det regnar. Typiskt innedag. Ska visst bli sol imorgon. Då får vi ta en utflyktsdag till havet.

   Gilla

   • Sol låter trevligt! Hoppas på det här också. Känns rätt otroligt nu när regnet slår på rutorna.
    Ni får semestra i Skåne!

    Gilla

   • Påminn inte mig om att semestra i Skåne. 🙂 Då går tankarna till betalda flygbiljetter på femsiffrigt belopp som vi förmodligen kan se i stjärnorna efter. 😦
    Den fina hotell-lägenheten i Lund vid examen, den mysiga stugan i Smykehuk senare på sommaren och hyrbilen fick vi tillbaka pengarna på. I oktober skulle vi firat yngstas födelsedag och i december julen i Skåne. Det är bara att gilla läget och göra så bra av de förutsättningar som gäller. Förhoppningsvis går livet tillbaka till ”vanligt” igen någon gång i framtiden. Det är sällan det hjälper att gnälla längre stunder. Bättre att hitta möjligheterna i det enda liv som vi har – så länge hälsan är hanterbar. Stackars sjukhuspersonal som snart går på knäna.

    Gilla

  • Jag tycker Svenska drottningar borde fått en större plats i historien. Just nu ser vi fjärde säsongen av ”The Crown”. Välgjord som de tre tidigare – men ännu mer sorglig. Det är med en bitter eftersmak som vi avslutar avsnitten. Vi har mycket att diskutera på hemmaplan. På offentliga forum – som här – brukar jag spara på ”citronerna” 😉

   Gilla

 1. Ja du… Typ nästan varje gång vi är ute på tur passerar man en plats och säger att ”-Här måste vi stanna till någon gång men inte nu…” Sen, rätt var det är så blir det trots allt ett återbesök. Men besöken sker inte jätteofta men det händer 😉
  Tack för intressant inlägg 🙂 Önskar dig en fortsatt trevlig helg!

  Gilla

 2. Jag känner igen det där alltför väl! Det tog en evighet för oss att komma till Sofiero och Ven pratar vi fortfarande om… Nu kan ni i alla fall pricka avytterligare en intressant plats på er lista. Bra jobbat att ni kom till skott 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s