24. Vallstena kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Från Allena Lindaräng såg vi kyrkan, som vi skulle besöka efter stunden med fikakorg i det vackra änget.

I början av 1200-talet började Vallstena kyrka byggas. Då byggdes större delen av tornet och långhuset.

Efter ett tag kom de på andra, högtflygande tankar och var inne på att bygga om hela kyrkan. Efter en start där de byggde ex. ett stort kor strandade projektet. En möjlig orsak var ”inbördeskriget” på ön 1288.

Här har du valvmålningarna, sett underifrån. Rätt tufft foto. Målningarna är från sjuttonhundratalet.

Dopfunten är från mitten av tolvhundratalet.

Här lärde jag mig något nytt. Detta är en skulpterad fattigstock. På den finns bilder av Jesus uppståndelse och tre kvinnor på väg till graven.

Predikstolen är daterad 1669.

Altarprydnaden är från omkring 1300.
Kristus i mitten. Omgiven av de tolv apostlarna. Jungfru Maria och S:t Dionysius på flankerna.

Här ser du i närbild hälften av apostlarna.

Avslutningsfotot får bli en öppen port. Jag längtar efter när det är grönt på träden igen. Idag den 11 januari tog jag kort på röda fina rosor i innerstan. Strax efteråt fick vi skrapa rutorna på bilen som stod utanför hotellet som vi bott på. Vi lever i kontrasternas underbara värld.

Tänkvärda ord:
”Kom ihåg att ibland kan tystnaden vara det bästa svaret.”
Okänd

Eftertext:
Det stod så här med feta bokstäver i vår tidning igår:
Harlevis förslag: Låt turister sova i kyrkan
Inger Harlevi är ledamot i Visby stiftsstyrelse och skrev en motion till stiftsfullmäktige redan 2016. Detta gjorde hon efter hon träffat en engelsman på en konferens som hyllade church camping. Hon menar att vi måste tänka utanför boxen. ”Man får hyra hela kyrkan och övernatta.” (Det berättades i TV att det skulle vara under sommaren).
Min lilla box går till våra tre besök på den fina ön Bornholm. Där har vi vid varje resa besökt deras läckra rundkirke. Då har vi gärna betalt en slant för att få komma in och köpt med saker hem. Nu är frågan om vi kommer att hinna slutföra vår trevliga plan med att besöka Gotlands alla intressanta medeltidskyrkor under perioden 15 maj till 15 september. Vi vill så gärna göra det i vår egen takt och därmed njuta fullt ut. Med tanke på de tänkvärda orden ovanför och att detta i första hand handlar om Vallstena kyrka parkerar jag mina tankar om ämnet i denna sekund. 😉

 

 

22 tankar på “24. Vallstena kyrka

  • Välkommen till bloggen. 🙂 Idén dök upp när jag läste om ett äldre par från Lund som hade kört runt till alla kyrkorna på Gotland under samma dag. Tror det tog ca 13 timmar. Undra om de kunde hålla isär dem efteråt. 😉 Inget som jag skulle rekommendera någon att ta efter.

   Gilla

   • Lagom är oftast bäst. 🙂 Vi besökte fem stycken en dag. Då lärde vi oss att minska ner för att få full valuta. Skälet var att vi flyttade hit i augusti och jag ville gärna hinna lägga upp ett ”lager” inför den blogg som jag ville starta vid årsskiftet, innan de stängde kyrkorna för allmänheten 15 september.

    Gilla

 1. Tänk att era kyrkor är öppna så länge under sommaren. Vår kyrka är bara öppen i juli. Det är en sk vägkyrka och har en kopia på Skansen. Klocktornet vill säga. Den är bara från 16Nu är00-talet men påminner lite i målningarna om kyrkan du visar. Nu är den här kyrkan du har mycket större men väldigt fin tycker jag. Speciellt målningarna som jag gillar eftersom jag sysslat med jämtlandsmålning med sådana gammaldags färger med färgpulver, linolja och terpentin som man använde när man målade sådant

  Gilla

  • Det är rätt lyxigt med 4 månader. Jag är också van vid vägkyrkor från tidiga ställen som vi bott på.
   Vad kul det låter. 🙂 Jag har alltid varit impad av människor som ägnat sig åt ”måleri” och jag hade önskat att jag hade den talangen. På tal om målningar. Jag hade väldigt gärna velat komma in i husen som jag visar i blogginläggen från Strandgatan. Jag har sett flera intressanta målningar på väggar och tak i böcker som troligen är från samma kända Gotlandsmålare. Johan Målare måste var superduktig. Du hade säkert också älskat att få se dem.

   Gilla

  • Jag fick den känslan igår eftermiddag. Den kändes i hela kroppen. För första gången 2020 upplevde jag att ljuset tagit tillbaka lite makt. Genast blev jag gladare. Ibland behövs det inget ”dyrt” för att jag ska få uppleva det. Jag går igång på detta varje år.
   Kram tillbaka

   Gilla

 2. Kyrkor är som konstgallerier…så mycket vackert det finns där inne. Porten ut emot grönskan inger hopp och det behövs nu i allt regn och rusk som vi dragits med i månader. Just nu har jag tänt överallt i huset och klockan är halv 1 på dagen. Våren måste skynda på. Kram

  Gilla

 3. Brukar också försöka hinna med att besöka kyrkor på ön om bilen är med. Följer ateljeskogslyckan på Instagram där man får tipps om ställen som man inte
  skulle ha hittat annars. Fina bilder som du tagit och lite tycker jag kyrkan påminner om den Linnea var i och sjöng Christer Sjögrens låt Den stora dagen.
  Kram gun

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s