Dalmansporten & Dalmanstornet

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Jag tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på. 😉

Dalmanstornet är både högt (ca 17 meter) och står dessutom högt upp i Visby. Därför var tornet länge ett utmärkt inseglingsmärke för båtar på havet.
Jag uppskattar att det går fortare för oss att cykla hemifrån till Dalmansporten än att ta bilen. Om jag ska fotografera är det smidigast att cykla dit tidigt på morgonen. Allt är så fridfullt och orört. Ljuset så tilltalande. Livet känns så lätt att leva.

Men allra mysigast är det att ta med fikakorgen och cykla genom porten för att uppleva solnedgången på Kyrkberget. Eller solbjärga som de säger här. Ett av mina inlägg i den kategorin är från en sommarkväll på Kyrkberget.

Annars händer det ibland att vi hamnar vid ett ”talkstop” med en stor lyssnande spretig skara och det upplevs som vi kommer olämpligt. Självklart skulle jag känna det på annat sätt om gruppen kom från Halland. 😉 Då kunde någon trevlig fått hoppa på min pakethållare och jag kunde gett personlig info om min nya hemstad. Sedan kunde vi bytt plats i uppförsbackarna. 🙂

Östergravar är ett fint strövområde året runt. Härligt att det inte ligger en massa hus tätt intill ringmurens utsida. Den charmen finns mest på insidan. Därmed blir det en uppskattad variation.

De första gångerna jag befann mig inne i porten kilade mina fantasitankar ofta iväg till ”Den döende dandyn” när jag lyfte blicken uppåt.  https://gotlanduppochner.com/category/poliskommissarie-knutas/

Min brutna tå ville inte ta trätrappan upp i somras, på utsidan av tornet. Därför skickade jag upp Solveig för att ta korten medan jag vaktade cyklarna.
Norra Murgatan följer muren på båda sidor om Dalmansportens insida. Du kan se den gamla brandstationen på Klinttorget, som jag skrivit om i ett annat inlägg. Norra Murgatan startar i söder vid det torget. Innan Klinttorget ligger Södra Murgatan. Logiken när den är som bäst. 😉

Domkyrkans tre torn syns över en stor area runt Visby. Vi tillhör dem som ser tornen från vår balkong.

Vyn över hustak är jag svag för. Kommer dessutom en glimt av havet med är det en bonus.

Förra vintern fanns det lite pudersnö en tid innanför muren.
På insidan av muren ligger husen tätt. Men på medeltiden var det åkrar på denna plats och de fattigaste bodde här uppe (och nere vid fiskarkvarteren). Annat är det nu när det anses extra fint att ha en bostad på höjden.

Namnet på porten och tornet kommer från en vice landshövding som hette Lars Reinhold Dalman. Under nödåret 1784 tog han initiativ till att iordningställa tornet till spannmålsmagasin. Ett omtänksamt initiativ.

Fotnot: Nästa gång jag vädrar denna kategori fortsätter vi längs landmuren.

 

 

 

 

 

30 tankar på “Dalmansporten & Dalmanstornet

 1. När jag tittar på bilderna, så får jag en känsla av att vara i Italien! Det är något med med allt det gamla som gör att mina tankar går till Italien. Nu är det vackra Gotland – Visby med sin vackra ringmur och stadskärna. Intressant läsning och vackra bilder Bosse! Det behövde jag idag – Tack!
  Kram Nilla

  Gilla

  • Jag har aldrig varit i Italien men jag kan förstå vad du menar. Det finns allt likheter.
   Jag är tacksam för att de räddat och bevarat så mycket. Extra bra är att de har ögonen på sig från ”storebror” och inte kan ända hur som helst innanför muren.
   Tack för besöket.
   Kram Bobo

   Gilla

 2. God fortsättning på det nya året 🙂 Och tack så mycket för historielektionen. Alltid kul att få veta lite mera om Gotland. Du är grym på att skriva. Det märks att du har läst på.
  Ser fram emot mera. Kram Katarina 🙂

  Gilla

  • Tack så mycket. Tiden rör sig åt rätt håll. Det håll som jag uppskattar mest. Vad roligt att du uppskattade historielektionen. Nästa gång handlar det om ett fiskeläge och nästa gång… sedan ska det naturligtvis vara raster instoppade. Ni slipper prov och tentor. Jag är en snäll magister. 🙂 Det är kul att läsa på. Jag glömmer tiden och det gör inget att det regnar och blåser extra mycket utanför.
   Kram Bosse

   Gilla

   • Jag uppskattar verkligen att få slippa prov, jag får rysningar när jag tänker på det. Jag tyckte det var hemskt i skolan. Däremot uppskattar jag historia mer nu än då 🙂

    Gilla

   • Tråkigt att du har hemska minnen från skolan. Det gör mig ledsen. Hoppas ingen var elak mot dig. Ibland beror det på otur att få en viss lärare som borde valt ett annat yrke. Det har jag både upplevt och sett genom åren. Motsatsen är guld värd. En bra lärare med de rätta egenskaperna kan få elever som inte är det minsta intresserade av ett ämne att ”smittas” till att bli det. Undra om jag träffat femhundra lärare genom åren. Säkert fler. Om jag räknar med alla konferenser. 😉

    Gilla

   • Det var den andra. Båda gångerna med ett resebolag, så resan är ju färdigt upplagd fr början. 1:a gången var det då medeltida marknaden pågick, vi var bara på kryssning då, så vi strövade runt på egen hand innanför ringmuren. Nu i somras besökte vi södra delen (Hoburgen) och Högklinten, och norra delen m början utav Lummegrottan, sen kyrkan där Ingmar Bergman är begraven, och raukarna bl.a. Innanför ringmuren blev vi guidad av Gunnar, en otroligt bra guide, han var även med oss i bussen båda dagarna då vi var ut och såg oss omkring och berättade historia och roliga personliga upplevelser. Vi bodde på Solhem straxt vid ringmurens södra del, nära till hamnen. Utsökt god mat fick vi flera ggr/dag där vi vistades

    Gilla

   • Vad mycket du hann få se andra gången. Sådana guider är guld värda. Det är bra att de lotsar alla nyfikna till ”Bergmans grav.” Jag förstår att många hade åsikter om letande turister på hela kyrkogården innan det ändrades till det bättre. Boendet och god mat har också stor betydelse för helhetsintrycket. Likaså att det inte är busväder.
    Vem vet. Det blir kanske ett tredje besök för dig. Hoppas det. 🙂

    Gilla

 3. Det är verkligen givande att få följa med er i och runt Visby. Ja, runt om på Gotland. En del känner jag igen men mycket har jag inte sett och upplevt tidigare . Och vad gäller mina kunskaper om det du visar så är utgångsläget mestadels på noll.
  Tack för väldigt vackra bilder samt intressant och lättläst text.
  Kram

  Gilla

 4. Tack för en trevlig promenad med ringmuren som utgångspunkt. Så vackra bilder var och en på sitt sätt. Så mysigt att ni ser domkyrkan från balkongen. Ser ni havet också?

  Kram

  Gilla

  • Tack för att du följde med.
   Det var nog det första intressanta jag registrerade när jag klev ut på balkongen första gången, efter vi fått nycklarna.
   Inte domkyrkan. Bara de tre tornen. Själva kyrkan ligger ganska lågt. Nej. Tyvärr inte. I Ystad kunde jag på 20 sekunder ta mig till en plats där jag såg havet under okt.-april. Innan det blev grönt. Tog jag bilen såg jag alla dimfria dagar havet och ibland en stor färja när jag skulle ut på Malmövägen utanför vårt bostadsområde. Här får jag cykla tre minuter i mestadels i nerförsbacke. Sedan får jag valuta för pengarna. Både havet och följa muren. Sedan en strandpromenad på flera kilometer. Jag hade blivit en ”deppig” person om jag inte haft ”mitt älskade hav” på nära avstånd. Det var därför jag lurade mig själv med att kalla Vättern för havet. 🙂
   Om sex timmar ska vi ta in på hotell. Om vi har tur och får ett rum någon våning upp och mot havssidan skulle det bli bingo. För hotellet ligger uppe i en backe. Än så länge kan jag hoppas 🙂 Tyvärr är vädret grått.
   Kram

   Gilla

  • Precis som när jag gick omkring i Ystad och åkte runt på Österlen när det gällde Kurt så blir det Knutas här. 🙂 Dalmansporten är verkligen ihopkopplad med ”Den döende dandyn”. Ska jag vara lite kritisk skulle jag önskat att fler platser nämndes i böckerna. Nu när jag varit runt här känns det som jag är full av idéer. 🙂 Samtidigt inser jag att det alltför ofta blir samma platser som återkommer med viss variation. Tyvärr har redan en del butiker, fik, hotell hunnit byta namn sedan hon skrev böckerna. Jag vill ha fler fotomöjligheter till kommande titlar. 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Tack för att du följde med. 🙂 Visby och hela Gotland visar upp flera ansikten/skepnader. Kontrasten från när de större turistgrupperna åker hem i augusti till lugnet lägger sig över Visby är fascinerande. Egentligen räcker det med att lämna staden mitt i sommaren och välja en mindre väg för att uppleva samma sak. Jag gillar kombinationen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s