Botaniska Trädgården – novemberbesöket

DBW (De Badande Wännernas trädgård) Botaniska Trädgården anlades 1855. Det som är speciellt med trädgården är att växter som borde vantrivas här trotsar det geografiska läget. Orsaken är att Visby ligger i odlingszon 1.
En gång varje månad under 2019 tänkte jag och Solveig besöka denna oas som kallas för ”Botan” i folkmun. Vi ser fram emot att se både exotiska växter och mycket annat ögongodis. Välkommen att följa med oss på våra utflykter till denna fantastiska trädgård.

Fler löv på marken än på träden.

Parkvakten ville inte stå riktigt stilla – så bilden blev något suddig.

Vi gissade att det skulle finnas en och annan ros kvar och vi fick rätt.

Stormhatt är ett bra namn såhär i november.

Eichlertulpan.

Brittsommarraster.

Trädgårdsnäva.

Morina. Visst är den ståtlig och vacker? Tydligen härstammar den från Himalaya. (Uppgiften hämtad från växtens namnskylt.)

Den här rosenbusken har fått nypon…

… och här vid väggen finns det fikon.

Hoppfullt! Våren är redan här!  😉

Höstlöv måste också få vara med på närbild.

Då tog vi ännu en gång farväl. Vi var tacksamma för att vi äntligen fick en solig eftermiddag i söndags. För egentligen hade vi tänkt åka till Botan i början av månaden. Sedan har vi flyttat fram det flera gånger. Någon gång i sista stund när regnet visade vem som hade makten över månaden.

Fotograf & fotoväljare: Solveig Lidén.
Fotograf inför Instagram-inlägg: Hennes man. 😉

 

 

30 tankar på “Botaniska Trädgården – novemberbesöket

  1. Vilken tur att solen kom fram en stund. Det är svårt att tänka sig att bilderna är tagna i november, i synnerhet när jag ser snödropparna. Härligt att få se blommor när regnet piskar mot rutan. Eichlertulpan var något nytt för mig. Vacker färg.

    Nu ser jag fram mot decemberbesöket!
    Kram Anita

    Gilla

    • Det var därför vi ville sticka dit direkt när november började. Vädret ville annat. 😉 Visst visste vi att vi skulle ”hitta” rosor. Dem ser vi lite överallt. Men att det var så många andra saker också. Snödroppar tyckte jag var häftigt att se i januari i Ystad. November har varit en dyster månad vädermässigt. Men jag har ju mina tre tävlingar att leka med. 😉
      Om jag fick välja skulle jag vilja ha frost & snö vid decemberbesöket.
      Kram Bosse från ett Visby med sol och lite blå himmel.

      Gilla

  2. I söndags var det jättefint. Idag är det lika mörkt som vanligt.
    Snödropparna var lite otippade, annars ser man blommor lite här och var… Inte i min trädgård dock 😉
    Vadå instagram? Du gör väl inga inlägg där?

    Gilla

    • Vi har sol idag. Det var vackert på himlen när jag gick morgonpromenaden.
      Det hade vi inte väntat oss heller. Vi fick i januari i Ystad. Varmt vid husgaveln.
      Vadå vadå? Man är väl cool och inne. 😉 Okej då. Jag har inte gjort något själv ännu men tillsammans har vi ett gotlanduppochnerkonto och nästa månad kommer det troligen 24 inlägg där. Av en speciell anledning. 😉 Jag ska göra reklam för det nästa vecka i ett blogginlägg.

      Gillad av 1 person

  3. Vilka härliga bilder från er senaste besök. Snödropparna var dock lite oväntade… Hos oss blommar ingenting faktiskt.

    Kram och på återhörande misstänker jag 😉

    Gilla

    • De var ett trevligt och oväntat ”möte”. Jag gillade att gå omkring i Ystad och se fina rosor i november – innan frosten slog till. Det är likadant här bland de skyddade gränderna innanför muren.
      Minst två gånger lär våra vägar mötas. Här får jag enligt reglerna bara dyka upp en gång. 😉 Vi ska lämna politikern och istället… 😉
      Buskram

      Gilla

  4. Hösten har sin charm. Jag gläds åt de blommor som ännu blommar. På sommaren är de så många att det är lätt att jag missar dem.
    I år har det inte varit så mycket vackra färger i träden. Det har regnat mycket.
    Nu är jag i Hedemora hos Markus och njuter av hans lilla familj. Här har varit en del snö men den har regnat bort. Markus fick en lindrig ”snöjour” denna gången!

    Gilla

    • Instämmer. Nu letar jag mer efter det som finns kvar.
      Väldigt mycket regn och gråa dagar.
      Vad kul. Du får gärna hälsa till honom. 🙂 Risk för att snöjourerna blir fler och längre under de närmaste månaderna. Jag har en gammal klasskompis från fritidspedagoglinjen som flyttade till Hedemora.

      Gilla

  5. Hej Bosse

    Det er så hyggelig å lese om dine besøk i den botaniske hagen! Jeg har fulgt deg gjennom året, og hver gang er det noe nytt å lese om 🙂
    Fantastisk å se roser, og ikke minst snøklokker i blomst allerede!
    Her er det grått og kjedelig med snø på bakken.
    Jeg lengter etter våren allerede.

    Klem fra Marit

    Gilla

    • Jeg tror du hade elsket att gå där och titta i flera timmar. Aldrig har jag sett snöklocker i blomst så tidigt. När vi bodde i Ystad kom de i januari vid vår husknut där det alltid var stark januari-februarisol.
      Men det såg fint ut på dina vinterfoton.
      Jeg lengter också väldigt mycket till våren.
      Klem Bosse

      Gilla

  6. Så vackra blommor som lyser upp i november mörkret. Solen har inte visat sej ordentligt utan lite ljus genom molnen i fem minuter då och då.
    Snödropparna i november är inte vanligt.
    Kramar från oss

    Gilla

      • Jag är imponerad av mej själv men jag tycker det är kul. Denna november är så fruktansvärt mörk och tävlingen piggar upp.
        Kramar från oss

        Gilla

      • Jag ser att du kommer att klättra på tabellen som jag snart ska fixa till. November är snabbast av alla tolv månaderna sedan jag la in första tävlingen 2013. Då var det bara en test som jag trodde att jag skulle göra en gång. Men visst är det jobbigt med allt mörker.
        Kram

        Gilla

  7. Mycket med blommor för att vara i mitten av november, kan jag tycka. Här hos oss är det mest bara löv som finns på marken och de är riktigt förrädiska på sina ställen.
    Jag gillar parkvakten.
    Vackra bilder som Solveig har tagit.
    Kram till er båda.

    Gilla

    • Vi hade mest förväntat oss rosor och blev överraskade av det andra. Det var svårt att hålla det till bara 14 bloggfoton. Tur att S fick bestämma. 🙂
      Blöta löv har jag respekt för. Det kan gå illa på en sekund.
      Parkvakten var söt. Vi visste inte vad det var för sorts fågel.
      Det är mycket roligare när hon är mer delaktig i bloggandet.
      Tack ska snälla du.
      Kram tillbaka

      Gilla

  8. Så fint besök i Botaniska trädgården. Det är ju underbart att det blommor så här sent på året. Rosorna så vackra i färgen och en stormhatt så här sent på året. Hoppas den får behålla sin hatt! 🙂
    Men snödroppar… det gör att mungiporna åker ned! 😦 Det känns inte alls bra… det är inte vår, men milt.
    Kram Nilla

    Gilla

    • Vi blev också glatt överraskade.
      Vi har tänkt på hur ni har det därnere. Helst när vi läst om bränder. Vi har haft otroligt mycket regn i november. Det har stått statistik om det. Inte nytt rekord. Men det mesta på flera år. Tillsammans med mörkret blir det lite trist. Tur jag har mina tävlingar. Denna gång på 3 ställen. November flyger fram. Hoppas det börjar regna rejält i flera dagar hos er.
      Kram Bosse

      Gilla

      • Vintermörkret tycker jag inte alls om. Men om vädret är dåligt så är det ju ännu värre. Hittills har vi slippit sommarhettan men jag ska till Perth nästa vecka och väderprognosen tyder på att det blir 39 grader. Hoppas att luftkonditionering inte krånglar där mötet kommer att hållas. Regnmolnen du skickade verkar ha gått vilse 😉

        Gilla

      • Jag tror inte jag är avundsjuk på dig. 39 är mycket både som feber och utomhusvärme.
        Det hoppas jag verkligen inte att den gör. Då svimmar ni.
        Jag ska göra ett nytt försök. Här är riktigt busväder sedan flera timmar tillbaks. Säsongens första snöflingor. Men det lägger sig inget vitt på marken – ännu.
        Lycka till med mötet.
        Ps. Får jag en ny chans? 😉

        Gilla

Lämna en kommentar