5. Tofta kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också. 😉


Du såg kyrkan på håll från butikens fönster i förra blogginlägget. Annars syns kyrkan väl från väg 149.

Under medeltiden höjdes tornet i omgångar.

Det gick inte att öppna porten. Jag hörde sång och musik och var på väg att vända på grusgången. Då öppnades porten av detta trevliga par. 🙂 Duon berättade om det stundande bröllopet. Jag la på lite charm och fick tillåtelse att ta en snabb titt och några foton till min kommande blogg.

Högaltaret är smyckat av ett retabel från 1300-talet med temat Nådastolen. Gud håller sin korsfäste son Kristus framför sig och vid sidorna finns de tolv apostlarna. Kan du namnet på någon av dem utan att googla?

Predikstolen står på den vänstra sidan, där kvinnorna satt. Detta var tydligen mycket ovanligt förr. Vad härligt att det är fria platser i modern tid och att de ”gamla uvarna” till slut insåg att kvinnor passar utmärkt till prästyrket. Undra om de generellt sett är ett strå intressantare att lyssna på..?

Här fanns många fina saker att ta kort på. Läste efteråt att det under trägolvet har hittats silvermynt och bildsten från 400-talet med symboler av solen och att det i tornet finns rosettfönster från 1200-talet.

Måste skriva att jag inte vågade stanna mer än en kort stund.  Fanns därför inte tid att låta tankarna sjunka in.
När vi senare åkte hem från Gnisvärd fiskeläge såg vi en stor buss och flera bilar parkerade på grusparkeringen utanför kyrkan. Antagligen handlade det om ett stort bröllop. Hoppas paret lever lyckliga i många är tillsammans. ❤

Tänkvärda ord från boken Barn skriver till Gud:
”Käre Gud!
Jag var på ett bröllop
du vet och dom kysste
varann mitt i kyrkan.
Får man göra så?
                                 Niklas

29 tankar på “5. Tofta kyrka

 1. Tornet är speciellt är det och taket gjort av trä? Fantastiska färger på predikstollen och tavlan.
  Barn är underbara att lyssna på.
  Regn kramar från Rottne. ☔

  Gilla

 2. Så trevligt att få gå med in i den fina kyrkan! Ett intresse vi har gemensamt! Barn har kloka funderingar … och jodå, jag minns faktiskt några av apostlarnas namn … kanske tre, fyra stycken 🙂
  Ha en fin söndag!
  Kram

  Gilla

  • Nu var det en riktig snabbis. Men den ligger vackert. Är ljus och fin. Tror jag rankar den som etta av dessa fem inlagda. Gotland passar nog dig av många skäl. Tror det finns gott om svamp också. 😉 Om jag inte får några minuspoäng tror jag att jag fixar något liknande. 🙂
   Tack. Det samma. Solen var framme på ett kort besök, men vinden är kylig och inte att leka med.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 3. Jag har varit i Tofta kyrka två gånger. En gång på studiebesök tillsammans med min syster och svåger och så på en begravning. Det är en vacker kyrka!
  Ha en skön söndag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Som jag skrivit här ovan rankar jag den som etta av kvintetten jag lagt in än så länge. Det är en vacker kyrka. 🙂
   Tack. Önskar dig detsamma. Solen kom på ett kort besök för en stund sedan. Vinden är lite för kylig för min smak. Den ”bet” i kinderna när vi var ute för en sväng.
   Kram Bosse

   Ps. Vad mysigt att du lagt in ett foto på en söt flicka som jag gissar är du. ❤

   Gilla

 4. Har inte varit inne i den kyrkan. Faktiskt ingen kyrka på Gotland. Tänkte inte på det på den tiden, för länge sen. Bara badat på Tofta havsbad. Mycket vacker inredning. Och så roligt och positivt med bröllop!

  Gilla

 5. Så perfekt att du kom precis så att de kunde låsa upp för dig. Men, vad kunde de annars göra då du satte på din charm?
  Det är ju allt lite trevligt att kunna gå in i kyrksalen och se allt det vackra och helst sitta en stund och känna vingslagen ifrån förr, insupa atmosfären. Jag tycker mycket om att gå i kyrkor och mysingen försöker se till att vi kan besöka en del på våra resor.
  Tack för all information om Tofta kyrka. Jodå, jag kan apostlarna, har ju läst Bibeln ifrån pärm till pärm några gånger och nya testamentet många gånger.
  Kram och trevlig helg.

  Gilla

  • Det får vi hoppas. Ett av många bra sätt att hålla äktenskapet levande. Jag skulle kunna räkna upp åtskilliga. 🙂
   Sist jag såg någon statistik var det ca 101 % som gick i stöpet. Det låter mer än vad jag skulle gissat på. 😉
   Tror det var/är den vackraste av de fem jag ”redovisat” här. Jag har antecknat vad en del ”experter” har för favoriter på ön. Det är en handfull kyrkor som återkommer. Undra om jag har samma smak? Minns när jag läst om en kyrka som författaren tyckte var finast. När vi var här på semester 2016 passade jag på när jag rattade hyrbilen i närheten. Hm. Det var byggställningar och inte så inbjudande. Den kyrkan ska få en ny chans. På tidigare besök på Gotland är det nog bara denna och Fårö kyrka som vi besökt. Förutom Maria Domkyrka i Visby. När jag läste på inför den eventuella flytten hit dröjde det inte länge förrän jag bestämde mig för denna 92 kyrkotripp. En man i Lund skrev att han och hans fru hann med alla kyrkor på 13 timmar, tror jag det var. Lät lite tjatigt och enformigt. Hann de äta? Såg de något annat med sin stirrande blick efter ännu ett torn? 🙂
   Tack ska du ha.
   Kram

   Gilla

 6. Vackra bilder som du ändå hann att ta under din korta stund i denna vackra kyrka. Barn är kloka och härliga och du jag kan några av apostlarna:) men det var min fasa att få dom på förhöret när jag konfirmerades men jag fick trosbekännelsen som tur var.
  Kram gun

  Gilla

  • Tack. 🙂
   De är härliga. Oftast spontana och uppriktigt ärliga. Vi vuxna kan ibland lära oss mycket av dem.
   Jag minns klasskamrater som oroade sig för den dagen. Jag valde en äldre men mycket snäll präst. Han var känd för att hjälpa till om det skulle ex. komma nerver in i handlingen just den viktiga dagen. 🙂
   Kram Bosse

   Gilla

 7. Då har du att göra…….med alla kyrkobesök! ,-))) Vacker kyrka!
  Fina bilder vilken tur att du hann fota!
  Ser ut som om ni trivs bra på Gotland, vilket är kanon! ,-)
  Ha det jättefint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  Gilla

 8. Åh, tack för ännu ett vackert kyrkobesök! Fina och detaljrika bilder. Gillar särskilt det sista fotot – Tofta vita kyrka mot en knallblå himmel. Vackert! Tur att du fick komma in.
  Apostlarna – ja, jag kan Andreas och Petrus. Vår yngsta son heter Peter, Andreas…. bara därför!
  Dock ej döpt efter dem! 🙂 Länge leve kyssarna och kärleken! 🙂 Barns funderingar är underbara! Ibland även stora barns funderingar! 🙂
  Måndagskram Gunilla

  Gilla

  • Kul att du uppskattar dem. Av de fem som jag visat upp tycker jag denna är den finaste – än så länge. 😉
   Det brukar vara en tillgång att ha kvar barnet inom sig i hela livet. En del glömmer bort det – till och med låser in det. Ibland kan det vara nödvändigt.
   Torsdagskram Bosse

   Gilla

 9. Efter att ha läst om Tofta kyrka så gick jag tillbaka till förra inlägget och läste om Hembutiken i Tofta – ett betydligt mer besökt ställe än kyrkor av oss. Eller rättare sagt av mig…..jag älskar att köpa presenter. 🙂 Tyvärr vill min gubbe inte ha några, varken julklappar eller födelsedagspresenter (jag är tvärtom, men får inga *snyft). Men härom året så tyckte jag att han skulle ha en snygg tröja som vi hade sett på en Formula One-site. Det var naturligtvis min favorit Hamiltons så jag försökte beställa en i ett par månader, men den var slut. 😦 Till slut fanns dom igen, men när jag fick se priset så bestämde jag mig för att SÅ snygga var dom inte! 😦 😦 Istället tog jag mig till klädaffären i Hemse och kollade in läget. Där hittade jag faktiskt en liknande som verkligen var ÄNNU snyggare och dessutom i svart (Rolles favoritfärg). 🙂 🙂 Sen smugglade jag hem den, gömde kartongen i ett skåp och så fick han den i julklapp. Gissa om han såg snopen ut – men nu är det hans favorittröja! 🙂 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s