Husbod/Häusbod

Jag hade kopierat en sida från ”Gotländska fiskelägen och strandbodar” (av Agneta Larsson och hennes pappa Lennart Nilsson), innan vi åkte iväg norr ut mot färjan. Den kopierade sidan föreställde en karta över Fårö med elva utsatta fiskelägen.
Det gick sådär med att hitta till alla. Fast vi frågade på två ställen var det inte helt enkelt, av mer än ett skäl… Men, ett av de fiskelägen vi faktiskt hittade till hamnade i vår egen privata kategori – ett av de finaste fiskelägen vi besökt – Husbod.

En liten bit från den stora fina kyrkan hittade vi en liten parkering på rätt sida vägen. Sedan gick vi iväg på grusvägen, där vi hade en härlig utsikt över det öppna havet och Alnäsaviken.

.Ibland är bilderna så ”talande” att det inte behövs så mycket text…

Vippfyren, på gotländska även kallad strandljung, ska vara en dansk uppfinning från slutet av 1500-talet. Smart sätt att få upp elden en bra bit från marknivå. Därmed syntes den som en trygghet på långt håll när männen skulle navigera hem igen. Som jag skrivit om en gång tidigare var det äldre män som skötte den livsviktiga sysslan. Deras lön bestod av strömming från varje båtlag. Samtidigt borde de vara tacksamma för att familjerna fick bestå ännu en tid. Ofta handlade det säkert om barn och barnbarn.

Den lilla boden, trea från höger, ska vara en av Gotlands äldsta bevarade knuttimrade fiskebod.

Det är Husbod samfällighetsförening som driver platsen. De har fått ekonomisk hjälp av EU:s landsbygdsutvecklingsfond för renovering av hamnen och utökning av tillgängligheten för allmänheten.

Eftersom vi inte ville störa tidiga badare i hamnbassängen passade vi på att först gå iväg till ruinen av en gammal kalkugn. Du ser den på höjden. Kalkugnen har vi gjort ett inlägg om här tidigare.

Vad vi njöt av denna oväntade vackra del av Fårö. Perfekt morgonväder. Lagom med trafik på vägarna. Vi sa samma sak när vi smälte upplevelsen på hemmaplan. Doldisen Häusbod, som det hette förr, platsar definitivt i trio som kompletteras med Helgumannen och Jauvika.
Tre pärlor på den lilla ön ovanför storebror Gotland.

11 tankar på “Husbod/Häusbod

  1. Vilken fantastiskt vacker plats och bilderna talar sitt tydliga språk. Där hade det inte varit fel med ett morgonbad. Finns så många pärlor både på Gotland och Fårö!

    Kram och god söndag!

    Gilla

    • Just den ”timmen”, i det vädret, kommer vi inte att glömma bort helt. ❤ Du hade säkert tagit ett morgonbad. Jag hoppas en dansk ö kommer att klara av att axla ansvaret nästa år.
      Det hade vi ingen aning om när vi flyttade till Visby. Då var bara mitt fokus på annat. Härligt att bli överraskad åt det hållet.
      Igår blev en regnig innedag. Nu har jag dragit för gardinen. Den gula lampan är stark. Hoppas den håller stilen även efter min lunch. Jag tänker testa en ny havsutsiktsträcka. Måste ha lite vitaminer gratis innan allt datajobb äger mig i 31 dagar. 🙂
      Kram

      Gilla

  2. Så njutbart att flytta sig tillbaka till Fårö en vacker sommarmorgon med klarblå himmel och ett lika blått vatten. Husbod är verkligen ett fint fiskeläge och jag förstår att det blev en favorit.
    Här håller jag som bäst koll på en regnfront som är på väg mot oss. Drar nog in om ett par timmar …

    Kram från ostkusten!

    Gilla

    • En riktigt fin stund som vi båda minns väl. Sedan har vi även ett privat minne som vi aldrig kommer att glömma. 😉
      Den regniga söndagen blev en innedag för mig. Men idag hoppas jag du har samma sol hos dig. Efter lunch ska jag ta en härlig promenad nära havet. Där hade säkert Lucy gillat att tassa omkring.
      Kram från västkusten.

      Gilla

  3. Ber om ursäkt för att jag är så dålig på att följa med på din blogg. Men nu har jag varit lite mer ”bloggaktiv” senaste veckan och kom till att sakna ”Bosses” blogg.
    Som du kanske minns är jag ingen tävlingsmänniska, men det hindrar mig inte att snegla lite på dem inläggen också. De kan helt klart vara intressanta (även om jag inte själv känner för att delta 😉 )
    Du är fortfarande flitig med tävlingsmomenten, så jag fick skrolla en bit för att komma till ett inlägg där jag kände att en kommentar kunde passa.
    Just detta inlägg har jag faktiskt varit inne och läst tidigare, det ska du veta. Ibland blixtrar jag förbi, både här och där … fast jag kanske inte alltid hinner ge mig till känna när det går då där fort 😉
    Men det har hänt saker här som jag inte riktigt fått kläm på, och jag tror jag skrev och frågade någon gång, men är osäker på om jag fick något svar.
    En sak jag noterar är att du döpt om bloggen och lagt till Bornholm.
    Hur kommer det sig?
    Har för mig att jag fick intrycket att ni skulle flytta från Gotland. Bor ni på Bornholm nu, eller ska ni flytta dit?

    Husbod minns jag. Ett jättefint ställe, men lite krångligt att förstå var man skulle parkera.
    Väldigt fina bilder av charmiga miljöer.
    Stor kram från en som blir mer och mer tant och som känner att åren tar ut sin rätt … ❤

    Gilla

Lämna en kommentar