Tio utvalda kyrkor – Solveigs val

Det är inte lätt att välja ut bara tio kyrkor av de drygt nittio som det finns att välja emellan. Det är ungefär lika svårt som det är att ta ett kort på en kyrka på utsidan. Många av kyrkorna är ”omringade” av stora träd, andra har murar runtom.
Vi har ibland önskat att vi kunnat ”låna” en kyrkgrannes trädgård för att få till det optimala kortet, men aldrig vågat fråga. Däremot har vi lutat över murar, nästintill krupit in i dem eller gått varvet runt – allt för att få till rätt vinkel på kameran för att få med hela kyrkan.

Lite orättvist är det. En kyrka blir alltid finare i rätt ljus, med rätt årstid som inramning. Men visst är det så att själva kyrkobyggnaderna skiljer sig rätt mycket från varandra…

Visby Sankta Maria Domkyrka – Givetvis måste den vara med bland mina tio val. Så många gånger jag beundrat den, både på avstånd och nära.

Akebäck – Denna kyrka fick en extra chans eftersom den var stängd när vi var här första gången.

Alva – Proportionerna stämmer inte riktigt… (Enligt en av våra kyrkoböcker skulle tornet ha blivit mer än dubbelt så högt, men bygget stoppades av okända faktorer.)

Anga – har ett kort långhus…

Bro – en solig sommardag! En av våra kyrkoböcker hävdar att detta är en av de mest sevärda på Gotland.

Fröjel – en s.k. klövsadelkyrka (ett högt stort kor, ett litet lågt långhus och ett torn i väster).

Kräklingbo – den trappstegsformade uppbyggnaden gör den här kyrkan till en av mina favoriter.

Roma – Här tilltalas jag av alla vinklar och vrår…

Stånga – en av de fyra kyrkor som har Gotlands högsta torn (De andra är Rone, Dalhem och Öja.)

Tingstäde – ligger högt och har ett högt torn. Syns därför vida omkring!

13 tankar på “Tio utvalda kyrkor – Solveigs val

    • Klart att den skulle vara med! Det är en av kyrkorna som vi varit framme vid mer än en gång. Gillar också utsikten från kastalen och möjligheten att stanna till där och fika.
      Kram tillbaka från Solveig

      Gillad av 1 person

  1. Akebäck och Stånga är mina favoriter, jag gillar det ”bulliga” längst ner på dom. Önskar att favoriten vore Kräklingbo. Tycker det låter så hemskt att bo i Kräklingbo så jag skulle vilja muntra upp dom med att deras kyrka är finast.

    Gillad av 1 person

    • Bulliga kyrkor och kyrkor med vinklar och vrår hör till mina favoriter också. Egentligen är det en omöjlighet att välja ut några få. Var och en har ju sin charm. Håller med dig om att Kräklingbo är ett väldigt speciellt namn…
      /Solveig

      Gilla

    • Nej det var ingen lätt uppgift. Men, håller med om att valet på Domkyrkan var självklart. Den är så speciell och så mäktig. Både på utsidan och inuti.
      Kram tillbaka från Solveig

      Gilla

    • Tror att om jag skulle göra om uppgiften så kanske det blev ett annat urval… Den här gången blev det just de här tio. Men, jag håller med om att Domkyrkan har sin egen klass.
      /Solveig

      Gillad av 1 person

  2. Att välja ut tio av drygt nittio är ingen lätt sak men jag tycker du valt tio riktigt fina. Domkyrkan är ju något alldeles extra. Stånga kyrka och Tingstäde tycker jag också är fina. Och Kräklingbo kyrka med trappstegen. Ja alla är egentligen fina på sitt sätt men dom blev lite favoriter hos mig.

    Kram ❤

    Gillad av 1 person

    • Domkyrkan är så fin! Dessutom är det trevligt att kunna se den från så många olika håll i Visby. Trappstegsformationer, av alla de slag, är jag svag för. De fina trappstegsgavlarna på några hus i Visby gillar jag skarpt. Men visst håller jag med dig om att det är svårt att välja. Kanske är det så att ju fler man har att välja på, desto svårare blir det. Kram tillbaka från Solveig!

      Gilla

Lämna en kommentar