Lilla slottet på Råå

Är det någon av våra bloggbesökare som känner igen jugendhuset, i kurvan på Rååvägen?

Varken jag eller Solveig hade för en gångs skull problem med att placera rätt deltagare i detta hus, på vår Duo knapp, när vi fick frågan från Malin Olsson: ”Vem bor i jugendvillan?” Orsaken var att vi en eftermiddag på avstånd såg en kvinna bära på saker som skulle in i huset.
I detta andra program, om jultomten sagt att jag får ett hus helt gratis, hade jag utan tvekan valt det ”Moderna ladhuset”. Såg du programmet? Vilket av kvintetten hade du valt?

Väldigt pampigt hus som ligger strategiskt i en korsning av tre kullerstensgator. Enligt Helsingborgs stadsarkiv lämnades en byggnadsansökan in 1895 till Råås byggnadsnämnd. Tjugofem år tidigare hade sjökapten J F Göransson tillsammans med sin fru Anna Cecilia tillsammans köpt markområdet. I vår tidning läste jag att frun länge drev ett gästgiveri rakt över gatan.

Anna blev änka. Hennes dotter såg till att detta hus byggdes på tomten. Byggåret var 1897. Anna flyttade in och levde sina sista år på ”Lilla slottet på Råå”.

Är du nyfiken och vill titta in i huset kan du googla mäklarfirman HusmanHagberg. För huset är till salu för endast 13,5 miljon. Ansvarig mäklare heter Linus Bermont.
Här kan du gratis få sifferfakta: Tomtytan är på 480 kvm. Det rör sig om 6 rok. Boarean är 194 kvm. Det finns en källare på 100 kvm.

Några ord från Wikipedia:
Förbländertegel är ett finare och mer hårdbränt och frostbeständigt fasadtegel med större krav på måttnoggrannhet än vanligt murtegel. Tidpunkten när det var som populärast var i slutet av 1800-talet och fram till första världskriget. Förbländetegel är ofta ihåligt.
Benämningen kommer från tyskans ”Verblender”.
Tio till platser i Sverige nämns som har förbländertegel. Kul för mig att läsa Grand hotell i Halmstad. Det står även med två svenska tegelbruk som tillverkade förbländertegel. Duon hette Skrombergaverken och Minnesbergs tegelbruk i Skåne.

Det var alltså mycket finare att ge sitt hus denna synliga yta. En slags spegel utåt för att markera gott om pengar. Att lägga till blå inslag i det bruna var en tydlig markering för ännu större välstånd. Några trappsteg uppåt. Själv tror jag med min naiva barnatro, att det inte automatiskt innebar en genväg till himmelriket.

22 tankar på “Lilla slottet på Råå

  1. Jag såg inte just det programmet, men jag brukar inte bry mig om att fundera över vem som bor var, men förundras över hur kreativa folk kan vara. Därmed inte sagt att jag tycker att hemmen är speciellt tilltalande.
    Kram, Ingrid

    Gilla

  2. Vi såg det programmet för att Råå skulle vara med. Minns dock inte själva husen.
    Det var inte sååå himla dyrt ändå. Alltför dyrt förstås, men jämförelsevis.
    Tack för nöjet att skrapa🥰fick ihop två ord.
    God onsdag!

    Gilla

  3. Såg programmet och minns naturligtvis det pampiga huset och trädgården! Och speciellt minns jag det för att det låg på Råå. Men om jag gissade rätt kommer jag faktiskt just nu inte ihåg.
    Kanske odlar dom ENDIVsallad i trädgården 😉 Av den kommentaren förstår du kanske att det kom välkommen post i brevlådan idag. Men lotten kommer inte att skrapas förrän på julafton. Det har blivit tradition.
    Vi har haft riktigt vinterväder här med tvåsiffriga minusgrader. Men tyvärr ska det nu dra in mildväder och börja regna. Men det var vackert så länge det varade. Och vintern är nog inte slut …

    Kram från en fortfarande vintervit Kringelstad

    Gilla

    • Så många gånger vi haft fel denna säsong. Vi har inte sett förra avsnittet så kanske vänder det.
      Då hoppas jag att lotten är släkt med ostarna. Den behöver ligga till sig.
      Vi hade vitt ganska många dagar. Vem vet? Mer än Lisa Ekdahl. Kanske blir det en vit jul.
      Kram från Skåneland

      Gilla

  4. Huset är fint, inte tal om något annat men själv klarar jag inte av den här inredningsstilen. Det är alldeles för mycket krafs och pinaler så jag hade inte klarat av att bo där en vecka. Vi såg programmet och jag hade rätt när det gällde detta.

    Tack för lotterna som ännu inte är skrapade. Kanske blir det först på julafton. Vi får se…

    Kram

    Gilla

  5. Låg en trevlig försändelse i brevlådan idag, tusen tack! Så roligt! Sonen såg väldigt skeptisk ut när jag sa att den innehåller en skraplott:)

    Gilla

  6. Såg inte programmet och brukar inte titta på vem bor här. Råå har jag besökt några gånger när jag bodde i Malmö och där är fint.
    Kramar från oss

    Gilla

  7. Visst såg jag programmet, men har lagt ner gissandet då jag oftast gissar helt fel 🙂 Programmet är ganska kul, men många inredningar är alldeles tvärsemot vad jag gillar – för mycket helt enkelt!
    Kram

    Gilla

  8. Ett sådant pampigt hus hade jag velat ha! Men helst inte så nära vägarna…kan man flytta på huset månntro…behövs väl bara en lyftkran eller så?…🙂

    Gilla

Lämna en kommentar