Vingmursporten – kanske inte den mest fängslande

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Vi tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på. 😉

Det här blir sista ”redovisningen” av portar i denna kategori. Vi befann oss nära havet och Gotlandsfärjorna. Just denna port hittar jag bara information om i en liten tunn bok som Solveig köpte förra året. Annars finns den inte med i broschyrer och andra böcker. Det står att den möjligen är upptagen när slottet byggdes.

Ibland har vi tagit oss genom porten på väg mot vackra Palissaderna. Helst när scillan på våren ”snickrar” ihop ett blått hav på land.
En sak som är sann är att vattenledningen drogs in här från Kopparsvik.
Det gamla fängelset som numera är ”sovställe” för de som betalar logi har vi skrivit om tidigare. Därför några ovala foton på slutet.

8 tankar på “Vingmursporten – kanske inte den mest fängslande

  1. Älskar meningen ”när scillan på våren ”snickrar” ihop ett blått hav på land”. Kan se det havet om jag blundar …
    Gillar rubriken med tanke på ”Visby Prison Hostel”. Låter nästan som en låttitel av Johnny Cash. Bra att ni skrev ett inlägg om Vingmursporten då den annars nästan inte omnämns.

    Kram från ostkusten

    Gilla

    • Och jag tackar för de snälla ”plåsterorden” som jag läste i just rätt läge, i mina lite dystra utomhustankar. ❤
      Porten ligger längst ner på "södra" hållet., men jag ville inte att den skulle läggas in sist och alla nya besökare i framtiden skulle mötas av den först och sedan tappa sugen.
      Sådant tänkte jag inte på alls när den här ljuvliga "runt muren" resan inleddes. Så sist kommer ett slott som saknar både balsal, tapeter och det mesta annat också. 😉 Om jag ska vara efterklok borde jag sparat Kärleksporten till sist. 😉
      Kram från en solig västkust

      Gilla

    • Det hade inte funkat på den positionen om vi åkt dit senare, när det blev grönt och sikten försvann. Redan första säsongen gick vi där nere några gånger och jag tog en massa bilder. Sedan slängde jag alla och många andra hundratals, när datorn strulade. Ganska korkat. Det var betydligt större filer jag skulle plocka bort såklart.

      Gillad av 1 person

  2. Så fint att även den lilla porten fick omnämnas för det förtjänar den. Liten men naggande god!
    Scillorna, ja tänk när vi kan njuta av dessa blåa hav igen men dit är det långt. Först förhoppningsvis höstens sprakande färger.

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    Gilla

    • Undra var vi ska se scillor nästa säsong. Måste få igång min ena fot snart. Tålamodet har börjat tryta. Soliga dagar med höstluft är både ljuvligt och lite vemodigt.
      Tack ska du ha.
      Kram
      Ps. Men Doktor Bosse har kommit på varför jag har haft ett annat problem oftare och oftare. Det ska jag inte behöva söka för. 😉

      Gilla

Lämna en kommentar