Pusslet på plats

Det här motivet fick jag på ett pussel för två år sedan. Jag gillar Helgumannens fiskeläge på Fårö, Sveriges åttonde största ö.

Det är trevligt när saker blir av. Igår läste jag, av en slump, det första inlägget i kategorin FAVORITER I REPRIS. Där tog jag upp platser som jag ville besöka eller återkomma till. Vid läsningen insåg jag att vi redan hunnit med de flesta. En av mina önskningar var att ta med cyklarna till Fårö och göra ett ”rauksafari på två hjul” upp till det berömda fiskeläget. Kan det rent av röra sig om världens mest fotograferade fiskeläge? Säkert bland tio-i-topp.

Gistgarden fanns inte på plats när vi besökte Fårö i maj 2019. På en skylt bredvid går det att läsa följande: År 2020 återuppsattes gistgarden med medel skänkta till minne av Sverker Hagberg.
* En gistgard är ställningar där strömmingsgarnen hängdes på tork.

Det var betydligt blåare himmel vid detta andra besök. Vill du jämföra bilderna och läsa mer text om Helgumannens fiskeläge trycker du på den blå länken. https://gotlanduppochner.com/2019/06/12/helgumannen/

Sädesärlan väntar nog på att vi ska försvinna så att den kan mata sina ungar… .

Med både tacksamhet och en dos av vemod var det dags att trampa iväg igen…

23 tankar på “Pusslet på plats

  1. Kargt och vemodigt. Så vackert … Men pusslet kan inte varit helt lätt. Att hitta dom rätta himmel och havsbitarna. Fast det kanske fanns lite moln när pusselbilden togs. Förstod att det var med ett visst vemod ni trampade därifrån, men med fina minnen att bevara i hjärtat.

    Kram och fin torsdag!

    Gillad av 1 person

    • Det var en födelsedagspresent från tjejerna. Februari har inte många ljusa timmar på dygnet. När solen kom på besök gick det som bäst för mig. Sedan hade jag tur som hade Lizette här några dagar. Någon kväll satt vi kvar extra länge. Kul minne.
      När vi har turen att få uppleva platser helt för oss själva ökar chansen till att både titta utåt och tänka inåt. Här fanns hela tiden lyxen att slippa tänka på medtrafikanter och hålor i grusvägen. Precis som du har det blir bloggen en perfekt dagbok för framtiden.
      Kram från en pappa som snart ska ta farväl av sina döttrar efter intensiva och mysiga dygn.

      Gilla

    • Det tillfället har jag längtat efter i tre år. Precis som det året har det hitintills, i år, blivit både längst norr ut och längst söder ut.
      Spännande att jämföra. Helt olika karaktärer. Jag uppskattar alla väderstrecken. Men hade någon snäll tomte gett mig en fräsch stuga i present skulle jag valt mellan söder och öster ut. Där skulle jag känna mig mest ”himma”.
      Nu är det bara tre timmar tills familjen ska ”splittras” och nya livsvägar ska ta vid. 😉 Sedan blir det så tomt och konstigt. Känslor som du säkert känner igen.
      Kram

      Gillad av 1 person

      • Det känner jag väl igen men det är som det är och nog blir det tomt. För vår del blir det tvärtom för idag kommer yngsta fröken med sambo och son med flickvän ansluter på söndag. Bara för några dagar förvisso men ändå mysigt att ses igen.

        Kram och god fredag till er båda!

        Gilla

  2. Det var längesen vi var på Fårö – och just nu är det inte tid för det. Vi har haft en väninna här på besök, hon åkte hem igår kväll, så hon och jag har varit ute i 3 hela dagar och svischat runt på ön. Men vi höll oss på sudret. Igår var vi t.ex. till Holmhällar och käkade lunch. Rolle ville inte åka med, han gillar inte folksamlingar sa han, men jag tror att han var lite trött på att lyssna på två källingars tjatter (om växter för det mesta)! Och det var massor av folk precis överallt….. 😦
    KRAM/Susie

    Gilla

  3. Som alltid – vackra bilder. Visar så tydligt hur det ser ut, som det är. Att läsa om syskonen Johansson och deras liv blev en fin berättelse från förr. Märkligt att bröderna delade rum hela livet. Så fint de hade det i sitt hem och syster Märthas fina skapande fanns med överallt – hur han hon. men det vackra skapandet fick sin stund på den tiden. Fint att ni tog kort på vävstolen som nu har tystnat men väven finns kvar, liksom det Märtha skapade.

    Gilla

    • Tack Betty. Den här gången fick vi hjälp av en blå himmel och trevlig avsaknad av trafik och människor i trängsel.
      Mina tankar gick också till deras val av gemensamt sovrum, med tanke på andra möjligheter. En äldre farbror bodde i rummet bredvid i början.
      Märtha var kreativ på flera plan. Hoppas hon inte kom in i mörka stunder då hon saknade en make vid sin sida. Hon var social i flera sammanhang och träffade säkert på olika sorters människor.

      Gilla

  4. Vi har också besökt ett fiskeläger på Fårö – men nu minns jag tyvärr inte vad det hette 🙈 men det såg inte riktigt ut sådär som på dina bilder. Vi var med turistbuss, där fanns små butiker också, inredd i gamla fiskestugor

    Gilla

    • Om det var på Fårö vet jag inte vilket det skulle vara. Vi har bara varit vid de som ligger på västra sidan. Men på Gotland finns några där det går att köpa fisk, delikatesser, glass, lammskinn m.m. Lickershamn har vi besökt några gånger. Men de la ner sin ”fiskebod” för något år sedan efter många säsongers försäljning.

      Gillad av 1 person

      • Det var tydligen i eller nära Klinthamn för det står det på en slags fiskebåt jag hade fotograferat från detdär stället där vi hade paus, och det fanns fiskestugor på rad där…. Det blir så intensivt med massor av information då man reser i grupp och med buss, så stundom flyter det ihop. Ena dagen var vi i södra änden utav Gotland och följande dag i norra delen o Fårö, och det är nu några år sen också 😊

        Gilla

      • Jag är rätt säker på att svaret är Djupvik. Som även heter något liknande på gutniska. Därifrån hade ni bra utsikt ut mot Lilla och Stora Karlsöarna. Känner alltför väl igen det du skriver från egna bussresor. Inte lätt att hålla isär allt när man är tillbaks på hemmaplan. Du får göra ett återbesök om några år. 🙂 Nu ska jag lämna över tangentbordet till Solveig som ska skriva om sitt besök på Stora Karlsö förra veckan. Själv ska jag packa vidare inför kvällens resa med plåtfågeln till fastlandet.

        Gilla

Lämna en kommentar