70. Hall kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Hall kyrka är den kyrka på Gotland, som ligger längst upp i norr (undantag kyrkan på Fårö).

Koret och det tvåskeppiga långhuset uppfördes under första hälften av 1200-talet.

Triumfkrucifixet är en kopia av originalet från 1100-talet, som finns på Gotlands Museum.

Kyrkans altare med ett enkelt kors av gotländsk valnöt. Tidigare fanns i sakristian en altaruppsats av trä från 1692.

Vid predikstolen finns en själavägningsscen.

Ett livsträd finns på korets norra vägg.

Målningarna i kyrkan är från 1200-talet och 1300-talet.

Det enda i kyrkan förvarade medeltida föremålet är dopfunten av musselcuppatyp. Den är troligtvis från mitten av 1200-talet.

Predikstolen är från 1600-talet. Målningarna tillkom på 1700-talet.

Vi gjorde besöket i kyrkan på årets nationaldag. En stund tidigare hade vi njutit av Hallshuk fiskeläge och Harudden i Gotlands största naturreservat Hall-Hangvar.

Tänkvärda ord:
Käre Gud, är killar bättre än tjejer? Jag vet att du är kille men försök vara rättvis, Sylvia
Från ”Barn skriver till Gud”.

10 tankar på “70. Hall kyrka

  1. Ännu en vacker kyrka. Så fint att ett medeltida föremål kan finnas kvar i kyrkan men det är väl ingen som tar dopfunten och kilar iväg med den under armen 😉

    Kram och god måndag!

    Gilla

  2. Fin gammal kyrka som jag gärna hade besökt. Man kan nästan känna seklernas vingslag i ert reportage, mycket har hänt sedan den byggdes. Jag känner mig nästan träffad av tidens gång i fotot med den drastiska väggmålningsscenen med vägning av själen. En strategisk placering. Vilka kontraster till Tänkvärda ord-citatet av Sylvia, ”ett barn av vår tid”, som vågar ifrågasätta Gud. Gud är väl alltid rättvis? Och vem skötte själavägningen i målningen? Är glad att jag finns till idag även om det sägs att flera lever med ångest nu, när vi har ”allt” vi behöver. Kanske saknas ändå något viktigt, som inte går att ta på…?

    Gilla

Lämna en kommentar