Slite industrihamn

Region Gotland äger femton hamnar. Sex av dem är utarrenderade. Givetvis är Visby hamn den mest viktiga och bärande. Men även Klintehamn och Slite är strategiska och superviktiga för öns välfärd och utveckling.

Så sent som 2016 var det ett viktigt möte mellan Margit Wallström och gotländska politiker angående det ryska gasbolaget Gazprom, som ville hyra hamnen. Gotlanduppochner är en opolitisk blogg och har inga som helst åsikter om ämnet. 😉

Sjöfartsmuseet kanske vi besöker någon gång när det är öppet.

Antagligen är det en väldigt blyg fyr som inte ens vågar blinka ut mot havet. 😉

Här fiskade vi inte efter ätbart. Provianten fanns redan i cykelkorgarna. Helt benfri. 😉
Det som jag tycker är intressant, historiskt sett, är att vikingarna sökte sig till Slite hamn. Det stora skälet ska ha varit skärgården utanför, som var ett skydd mot omvärlden. Slite är enda platsen på Gotland med flera större öar utanför. Enholmen är den största. Där låg senare en av de två medeltida försvarsanläggningarna. Under 1600- och 1700-talet fanns stora planer på att göra Slite till en stad. Planerna stannade dock kvar på papperet.

I den fina fotoboken ”Gotländska fiskelägen och strandbodar” finns dessa bodar med. Därmed är de kvalificerade för kategorin FISKELÄGEN i vår lilla blogg. 🙂
Om du har vägarna förbi med din båt kan jag nämna att det finns 47 st permanenta fritidsbåtplatser. Några är lediga.

10 tankar på “Slite industrihamn

  1. Sjöfartsmuseet är väldigt fint på utsidan, ser ut som ett sånt där hus som det kan finnas massa gamla grejer i och det borde det göra eftersom det är ett museum 🙈Jag menar om det vore ett magasin vilket som helst!

    En liten blyg fyr, en sån kan jag ha vid sommarstugan vid inloppet till ån!

    Gilla

    • Du har varit på militärön. Jag skulle gärna gjort ett blogginlägg därifrån. Trots att jag inte är någon ”militärgosse” precis. 😉 Vet att det i normala fall går båtar dit på sommaren. Men Stora Karlsö lockar mer. Helst en natt i fyren. Det sistnämnda står på min önskelista. Då får det absolut inte blåsa storm.
      Kram, Bosse

      Gilla

Lämna en kommentar