Cephalanthera longifolia – Vit skogslilja

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

Tänk att redan 1623, när Gotland var danskt territorium, antecknade de kända floristerna Fuiren och Sperling vit skogslilja på sin resa på öjn.

Arten växer gärna i gran- och tallskogar och framför allt på nordöstra och östra Gotland. Den är känd för att vara en mycket skuggtålig art.

Men den finns också rikligt i ängen.

Blomningstiden är från slutet av maj till midsommartiden i juni. Vid kusten går det även att njuta av plantor efter sommarhögtiden.

Det är en njutbar orkidé med lysande vita blommor. Höjden kan sticka iväg mot en halvmeter.

Ibland kallas den för Kung Salomos jauskrone (ljuskrona).

15 tankar på “Cephalanthera longifolia – Vit skogslilja

  1. Jag har funnit en plats där jag blev alldeles betagen av alla narcisser som blommar under våren. På samma plats sägs det också att man kan finna orkidéer under sommaren. Nu har jag inte varit där på annan tid än när alla påsk- och pingstliljor blommar, men jag skulle verkliga vilja bli mer bevandrad bland alla dessa spännande, nästan mytomspunna, orkidéer.
    Önskar en glad midsommar!
    Kram Mia!

    Gilla

Lämna en kommentar