63. Vänge kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

I mitten av Gotland ligger Vänge kyrka.

Tornet från omkring 1200 är den äldsta delen.

Kärnkyrkan i Vänge var en ”ikonisk kyrka” som hade fina fasader med reliefstenar med figurscener. Hela trettiosju av de reliefstenarna, från kärnkyrkans kor, är inmurade i ”den nya” kyrkans långhus. Här är en av dem, som finns att se invid korportalen.

Dopfunten är utförd av stenmästaren ”Hegwald” vid 1100-talets slut. Den är mycket välbevarad med sina scener från skapelseberättelsen och Kristi barndomshistoria.

Triumfkrucifixet är ett vackert 1100-talsarbete, som är fäst på ett kors från 1200-talet.

Ett av fönsterna.

Den övre delen av altaruppsatsen är från 1600-talet medan den undre delen, som visar Kristi korsfästelse, är från 1400-talet.

Hoppas du ser ansiktet och blicken i väggmålningen.

Predikstolen av Nils Fries kom på plats 1777 och målades av Johan Weller året efter.

En Madonna-träfigur får bli sista bilden från det sextiotredje medeltidskyrkbesöket.

Tänkvärda ord:
”Eftersom vi med säkerhet vet att vi ska dö, men inte när det sker, vad är då viktigast?”
Pema Chödrön

14 tankar på “63. Vänge kyrka

  1. Jag får hålla med pantertanten om dopfunten, ser ut som stora otäcka paddor, förstår inte vad det har med skapelseberättelsen att göra.

    Jag ser den beslöjade blicken!

    Gilla

  2. Jag håller med ovanstående! Dopfunten är mycket speciell och inte så vacker. Nästan skrämmande i stället men det var kanske meningen…

    Kram och god söndag!

    Gilla

  3. Vänge K:a har jag antagligen åkt förbi massor med gånger, vi har goda vänner som bor i Vänge – men jag har faktiskt aldrig tänkt på den. Däremot så gillar jag verkligen Göknycklarna från ditt tidigare inlägg. Speciellt dom där mörklila….. 🙂
    KRAM/Susie

    Gilla

Lämna en kommentar