I mesta laget

När det började bli fler och fler sjuka på senhösten bestämde vi oss för att sluta åka och storhandla på Maxi.
Först provade vi med att boka hemkörning. Det kändes praktiskt med att slippa köra dit under hala, mörka vintermornar. Tydligen var det fler som tänkte i de banorna, eftersom tiderna var förbokade de närmaste veckorna. Därför gjorde vi vår första beställning online. Minns att det tog sin lilla tid. Numera är det på gränsen till kul att tillsammans sitta och välja varor. Först börjar vi med våra vanligaste köp för att sedan gå vidare… Viktigt är alltid att boka i tid, så vi får vår favorittid. Lördagar mellan 9-11.
Är det en vara som man inte vill ska bli utbytt mot något liknande är det bara att kryssa en ruta.
Ska jag vara helt ärlig hade vi nog ingen större förhoppning om att vi skulle göra det mer än någon enstaka gång. Vi såg framför oss nackdelen med att inte kunna välja ”rätt” frukter & grönsaker. Det fanns risk att vi fick övermogna saker och sämre utgångstider på mejeriprodukter. Så har det aldrig blivit.
I lördags antecknade statistik-Bosse i sin dagbok att det var 25:e gången som han rattade dit och hans fru gick ut efter de två ”pipen” på fånen.
Hatten av för trevlig personal, god service och otroligt smidigt hanterande. 😀 Skönt att vara klar med helghandlandet vid tiotiden. Fika med något gott och ha helgen fri för vad som helst.
Finns det inget negativt? Självklart hade vi gärna valt storlek på frukterna och grönsakerna. Upptäckt något tilltalande på hyllorna och i boxarna, som hade fått följa med oss hem.
Alla dessa papperspåsar får bli det som vi tycker minst om. Troligen får vi snart inte plats i vår bostad. 😊 De vitröda tingen är som kaniner och möss. Fast de är lukt- och svansfria. Tidigare hade vi med rejäla tygpåsar och två stora kylväskor i vagnen, när vi scannade oss runt bland gångarna.

För några veckor sedan höll det på att bli galet. Riktigt tokgalet. En viktig sak att hålla reda på vid tangenttryckandet är styck eller vikt av vissa varor, som ex. frukt och grönsaker. Vi brukar göra lite olika vid beställningarna. Ibland vikt, andra gånger antal. Denna tidiga lördagsmorgon befann sig Solveig i tvättstugan, när det ringde ett okänt nummer. Hon brukar inte svara i det läget, men gjorde ett undantag och ringde upp en stund senare. Kvinnan undrade om vi verkligen skulle ha tio klasar med bananer.
Hundra bananer hade blivit tufft. 😊
Skälet till att vi bara köper tio bananer är att vi tröttnar på dem efter 4-5 dagar. De ekologiska frukterna tenderar att närma sig fruktpensionsåldern vid den tidpunkten. Allt enligt vår gemensamma smak. Andra kanske tycker tvärtom.

Numera granskar vi ytterst noga, utan förstoringsglas och lupp, om det skulle finns något annat alternativ än vikt och styck. Hur skulle det gå på hemmafronten om vi missat ordet containrar eller ännu värre alternativen stort eller litet bananfartyg? 😉

Ps. Kvinnan skrattade när vi kom dit och berättade att fler än vi hade missat att det stod klasar.

32 tankar på “I mesta laget

 1. Här oppe i Österbotten har vi också prövat på att få helgens uppköp lätt och bekvämt avklarat sittande bekvämt i soffan med datorn i famnen. Någon gång har vi förstått texten eller bilderna fel och fått varor därefter, men inga stora saker som man blivit att fundera över. Vi har valt att få hem varorna fredag kväll mellan 19.00 och 22.00. För tillfället har vi incidenstalet här i Österbotten på c:a 30, och förhoppningsvis är det på sjunkande. Med hopp om att vi hålls friska så vill jag önska alla en Glad Påsk. Ha det gott.

  Gilla

  • Det låter bättre med hemkörning. 🙂 Nu har vi vant oss vid att hämta och brukar kombinera det med att tanka, hämta paket på OKQ8 (öppnar 08.00) och blogginläggningsturer innan 09.00. Vi är oftast morgonpigga. 🙂
   Hoppas det sjunkit hos er. Det stundas många resenärer hit vid påsk och parallellt lämnar fastboende ön och kommer tillbaka senare. Helst utan smitta.
   Tack ska du ha. Jag önskar dig och dina tre tjejer detsamma.

   Gilla

 2. Hahaha … det där med bananerna känner jag igen. Jag lämnades att själv fixa en beställning för hemleverans under sensommaren/hösten. Vår dotter beordrade oss i stort sett att göra det, och jag var den enda som fanns till hands just då. Helt novis i matbutikernas näthandel missade jag att 1 betydde 1 st. Jag som trodde att vi skulle få hem 1 förpackning, 1 klase eller 1 kg bananer (bilden visade nämligen klasar av bananer) … jag blev snopet stirrande på den enda ynkliga bananen i kassen när jag packade upp … 😀
  Man lär av sina misstag 😉
  Kramis

  Gilla

  • Hoppas ni delade bananen rättvist. 🙂 Det finns en del fällor som är lätta att hamna i. Vilken tid det tog för oss första gången. Sedan fick vi kläm på det och det gick snabbare och snabbare. Annars hade vi nog avstått. Men fortfarande gäller det att ”hålla tungan” rätt i munnen. Tur att jag är van vid att göra anteckningar om vad som ska göras inför kommande dagar.
   Det stämmer. Konstigt nog är jag även bra på att göra samma misstag igen och igen. Helst om det går låååååång tid mellan.
   Kramis

   Gillad av 1 person

   • Minns inte vart bananen tog vägen, men borta blev den i alla fall 🙂
    Jag är också expert på det sista du nämner. Är inte alls som Anne på Grönkulla, hon som bara gjorde sina misstag en gång.
    Ibland behöver det inte ens gå låååång tid förrän jag gör om samma blunder igen … hihi
    Kramis och Glad Påsk ❤

    Gillad av 1 person

 3. Ha ha, som det kan bli! Det var verkligen juste av kvinnan att hon ringde upp för 100 bananer hade onekligen varit i mesta laget 😉 Sedan ett år tillbaka har vi hemleverans från ICA-Maxi och det fungerar alldeles perfekt. I princip har vi alltid fått utmärkta varor och numera går det ganska så snabbt att göra beställningen. Hos oss är det torsdagar mellan 10-14 som gäller 😀

  Kram

  Gilla

  • Risken fanns att de som gjort bokningar mellan 9-11 gjorde slut på dagens bananer. 🙂
   Hemleverans låter bättre. Hade vi fått det första gången hade vi kanske fortsatt med det. Men nu när det inte är risk för snöstorm längre är det bättre att kunna vara där 9 och slippa vara hemma fyra timmar och vänta. Det har blivit en vana att kombinera det med annat. Hämta paket på OKQ8, ibland sticka på bloggäventyr INNAN klockan 9. Ska bli spännande att se om vi återgår till ”det gamla” när vi fått två stick i armen. Idag kunde de som är födda 1946 ringa och boka.
   Kram

   Gilla

   • Butiken vi beställer ifrån ligger i Trelleborg och där bor vi inte så det är faktiskt smidigare att få det hemlevererat. Husse är ju lös och ledig så han får ta hand om det 😀

    Kram

    Gilla

   • Då har ni helt annat läge än vi som har nära i en jämförelse med er. Allt är relativt. När vi flyttade till Ystad var det riktigt nära till tre större affärer. Några år senare flyttade ICA MAXI iväg lite längre bort. Vi hängde troget på ”tåget”.
    En sak som vi inte fattar är hur vi kan handla så mycket ”mat” nu när vi bara är två i hushållet. Ofta över 2000 spänn per beställning. Sedan kan det sjunka när vi inte vill ha ersättningsvaror. Det kanske är alla bruna papperspåsar. 😉
    Glad Påskkram

    Gilla

 4. Min kollega gjorde nåt liknande till jobbet. Som man kanske kan gissa så jobbar jag med blomster (växtinredning på företag) och ibland beställer vi hem växter till kunderna. Min kollega skulle beställa 30 stycken Mariakallor och han beställde 30 flak Mariakallor, dvs 30×8=240 stycken 🙂 Det har han fått höra måååånga gånger!

  Jag har försökt handla online och visserligen bor jag bortom all ära och redlighet men döm om min förvåning när jag inte fick lägga potatis, grönsaker, frukt i min kundkorg för att det inte levererades till mitt postnummer. Allt annat fick jag lägga i korgen. Grejen var den att jag fyllt i Hämta utanför butik. Då spelar det väl verkligen ingen roll, det är ju ingen som behöver leta sig hit!! Jag gav upp och självscannar tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

  Gilla

 5. Papperspåsarna – papperskassar, som vi säger här i Finland – tas gärna om hand av organisationer som distribuerar mathjälp, har jag förstått. Sköter själv mina butiksärenden, eftersom många andra ärenden inte kan skötas på annat sätt än genom fysisk närvaro. Bor nio kilometer från matbutiken.

  Gilla

  • Vad bra att de kommer till användning hos er. 🙂 Vi byter numera alltid ut våra påsar efter vi varit ute med papper, kartonger, plast och annat. Innan tog vi tillbaks torra och rena. Nej. Det går tyvärr inte att slippa ifrån alla ”fysiska platser”. Eftersom jag är en högriskpatient är det min fru som får ta de ärenden. Vi har fått lite längre till vår favoritaffär jämfört med i Ystad. Men under nio kilometer.
   Glad Påsk till dig.

   Gilla

 6. Vilket trevligt kåseriinlägg att läsa så här på tisdagsmorgonen när morgonen och skatorna just vaknat utanför fönstret.
  Vi har inte prövat beställning på nätet, vi har gångavstånd till ICA Maxi och med bil tar det ca 1 minut. Och det går bra att hitta tider då vi är i princip ensamma i affären, tidigt på morgonen i mitten av veckan är bäst. Men nu för tiden är jag aldrig med på handlingarna då man ska handla ensam. Jag sköter logistiken med att kolla vad som behöver införskaffas och skriver notan i ”rätt ordning”. Maken rustar sig med handskar och munskydd och medan han handlar sköter jag morgonpromenaden med Lucy. En gång i veckan har vi den rutinen som fungerar perfekt.
  Jag måste säga att det var bra gjort av affären att ringa upp och kolla den enorma bananbeställningen och inte bara gnugga händerna och tänka att … här får vi en rejäl tillökning i kassan. Håller med om bananernas hållbarhet när det gäller de ekologiska. Men annars är det så praktiskt med bananer när man är ute på naturpromenader.
  Som sagt … härlig läsning. Och nu väntar jag bara på att få läsa om ett bananfartyg som lägger till i Visby … då vet jag vad som hänt 🙂 ”Banankontakt av tredje graden” som Trazan och Banarne skulle säga.
  Ha en fin dag på ön!

  Kram Anita

  Gilla

  • Hoppas skatorna sjöng något vackert för dig. 😉
   En minut låter väldigt nära. Om vi kom ut på Malmövägen skulle vi kunnat nå ICA-Maxi på 2,5 minut när vi bodde i Ystad – innan de flyttade iväg butiken till en annan plats. Kom att tänka på den viktiga sysslan att sköta logistiken. Minns framför allt förr, när det var tre kvinnliga familjemedlemmar som åkte iväg tillsammans och handlade. Då brukade de tillsammans försöka tyda mina kråkfötter. Ofta ringde de hem och undrade. Jag själv stod väl där som ett frågetecken och försökte hjälpa till på mitt håll. 🙂 Ett tag gick jag över till att skriva ut från datorn.
   Jag hade tusen gånger hellre velat gå ut med Lucy.
   Jag har ett bananfodral som brukar passa de flesta bananer. Brukar få följa med ut på längre utflykter.

   Ha ha. Vem vet? 😉
   Kram och Glad Påsk

   Gilla

 7. Tack Bosse! Det här var både trevlig och lärorik läsning! Vi – maken har ännu inte använt oss av att handla på det sättet! Maken vill helt enkelt gå till affären… har funnit sina tider du det känns lugnt i butiken. Men så bra att det fungerar för er och ni verkar ju väldigt nöjda. Bananer är ju den bästa frukten om du frågar mig, men tio klasar!? Ha,ha!!! 🙂
  Kram kram
  Nilla

  Gilla

  • Jag tycker det är svårast att komma till skott första gången med ”nya saker”. Sedan blev det en skön och säkrare lördagsvana. Vet man vilka tider som är ”glesa” är det förhoppningsvis säkert det också.
   Bananer som är lagom mogna älskar jag. Både goda och nyttiga.
   Kram

   Gilla

 8. Hahaha! Jag älskar bananer, men t.o.m. för mig hade det varit lite i överkant med 10 klasar. Jag handlar själv någon enstaka gång men har alltid munskydd. Tyvärr märker jag att det är lite si och så med det bland kunderna. Gillar de att leva farligt, tro? Kram

  Gilla

  • Bananer är mums. Helst när de är skalade. 😉 Jag har också munskydd på trånga ställen. Alla tycks ha sin egen taktik. En del har kanske inte hört talas om covid-19. 😉 Undra hur många hundratals gånger som jag tänkt om det under många månader.
   Kram

   Gilla

 9. Jag och brorsan far och handlar för man blir så less på att bara sitta här i skogen och inte se något nytt. Det är väldigt lite folk på affären om man väljer att handla på udda tider. Vi har både Ica och Coop i Hammarstrand och vi ser var det är minst bilar. Tror inte att man kör ut varor till oss som bor så långt till skogs i alla fall så vi får väl försöka handla själv. Tråkigt med påsken då alla släktingar brukar komma från Skåne. Nu kommer ingen och vi brukar vara 15-20 st på middag hos mig och ha pimpeltävling på sjön och annat trevligt. Glad Påsk på er. Där har ni väl blommande påskliljor och krokus kan jag tro.

  Gilla

  • Jag skulle också gissa på att ni inte får hem maten till er farstu. Aha. Du har släktingar i Skåne. Kanske i närheten av de platser som vi bott i. Ystad och Skummeslövsstrand. Då har du säkert dina favoritplatser i landskapet. Där finns mycket fint. 🙂 Synd det är inställt. Hoppas det startar upp nästa år igen. Läste att du vunnit priser genom åren.
   Krokus har vi haft ganska länge. Här finns många vårtecken och noll snödrivor. 🙂

   Gilla

 10. Det låter som ett utmärkt alternativ i dessa Coronatider att handla över nätet.
  Min bror som fyller 94 år i juni har gjort det nu över ett år tillbaka och jag är så glad att han inte går till affärerna och trängs. Hans son hjälper honom att beställa.
  Vi brukar gå och handla en del i en affär som har öppet på lördagarna mellan 7-8 endast för riskgrupper och då vi kommer dit har det aldrig varit mer än 4-5 kunder. Min man handlar själv på apoteket åt mig och om det är något vi behöver från någon annan affär.
  Roligt detta med bananerna, kan jag tycka, i alla fall så här efteråt. Bra att Solveig svarade så att det hela blev utrett. Bananer är visserligen gott, men 10 klasar, lite väl många.
  Trevlig kväll.
  Kram!

  Gilla

  • Jag förstår att du är tacksam för att han avstår den sysslan. Men har han inte fått sina två sprutor ännu? Här började de igår med bokningar för de som är födda 1946.
   Det låter som ett tryggt handlande för er. Vi har samma system som er – eller tvärtom. 😉
   Visst är det gott med bananer och magen uppskattar det – men det finns en övre gräns. 😉
   Tack. Glad Påsk
   Kram

   Gilla

   • Han fick sin andra spruta igår, så om 14 dagar cirka så kan han känna sig säkrare.
    Gotland är längre framme än här i storstadsregionen. Jag som tillhör 80 plussare fick min första spruta i fredags.
    Glad Påsk till er båda.
    Kram!

    Gilla

 11. Vad är det man säger … lagom är bäst. 🙂
  Det känns förstås bra att ha koll på inköpen men kan ju samtidigt vara lite spännande att inte riktigt veta. Bra dock att ha koll på antal klasar, speciellt om det är klasar om tio stycken!
  Vi lurade ett tag på om vi skulle göra hembeställning från mataffären. Smidigt och tryggt verkar det. Nu blev det inte så beroende på att vi till stor del kan styra våra tider och handla när det inte förväntas vara så mycket folk i butiken. Fast nu börjar jag nästan längta efter trängsel. 🙂
  Önskar en glad och härlig påskhelg!
  Kram från Mia!

  Gilla

  • Det brukar stämma för det mesta – i lagomlandet Sverige.
   Viktigast är att göra det som passar hushållet bäst.
   Om du längtar till trängsel är det bara att hänga på ett demonstrationståg mot covid-19. 😉 En del hävdar bestämt att sjukdomen inte finns. Det finns olika sorters människor. Tur är väl det – oftast. Jag förstår hur du menar. 🙂 Jag längtar också efter att det ska bli ”normalt” igen. Mest längtar vi efter våra härliga döttrar. Ibland så det gör ont. ❤
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s