Ett av de äldsta på Klinten

Det gick snabbt att glida vidare, från Visbys minsta hus till ett av de äldsta husen på Klinten. Adressen är Norra Murgatan 39. Precis innanför landmuren.

Det gamla huset från 1600-talet är ett bulhus eller skiftesverkhus. Troligen är det flyttat hit från sin ursprungliga plats.

I huset bodde i början av 1900-talet en dövstum skomakare från socknen Källunge. Hans namn var Gottberg.

På tal om tak. Inomhus påträffades ett målat tak vid en restaurering 1971, som nu finns i Gotlands Museums samling.

Fotnot:
Imorgon ska gotlanduppochner göra något oväntat för många vana bloggbesökare.
Ledtråd: Både i rampljuset och i skuggan. Veckotemat är fortfarande hus. 😉

24 tankar på “Ett av de äldsta på Klinten

  1. Det verkar som att jag skulle kunna tillbringa timmar bara gå runt och titta på byggnader. Skulle vara roligt att titta inne i husen också.

    Jaha, låter spännande vad som händer imorgon på bloggen…. Jag har inte läst en endaste blogg innan pandemin så jag förväntar mig precis vad som helst!

    Gilla

    • Visby innerstad ser man inte på en dag. Då blir det för mycket hasta omkring.
      Det hade varit en dröm. Få se ”fem favorithus” och ”fem innerträdgårdar.” eller tio. 😉
      Morgondagens inlägg har redan fått mig att fastna i bakgrundsmaterial som sväller åt alla håll och rör om i känsloregistret. 🙂 Egentligen borde jag ägna mig åt helt andra spännande och hemliga saker. 🙂

      Gilla

      • Läste din kommentar ovan om husrivningarna i Helsingborg. Stan där jag växte upp gick igenom något liknande och man blir förbannad när man ser bilder från förr vad som revs. Om man låtit nån renoverat istället. Känns i hjärtat. Meeeeeeen så blev den stan femma på listan Sveriges fulaste stad 2017! En av motiveringarna löd :
        ”E18 löper som ett ärr rakt igenom staden med dess sargade stadskärna vid sidan.”

        Gilla

      • Enligt listan börjar staden på K och slutar på A. Min favoritstad Umeå kom på fjärde plats. Hm.
        Det är/var många bestämmare/röstare som har/hade mycket på sitt samvete. De flesta har lämnat jordelivet från den tiden då de värsta besluten togs runt om i Sverige.

        Gilla

  2. Aha … det var nog inte alls många steg. Det förra på nr 38 och det här på nr 39. Låter nästan som om du bara behövde vända dig om för udda nummer borde ju finnas på andra sidan gatan tänker jag. Tycker det var fint att det målade taket som upptäcktes vid renoveringen nu finns på Gotlands Museum.
    Och nu blev jag ju nyfiken på vad du ska bjuda på imorgon …

    Ymnigt snöfall här och varning för trafiksvårigheter. Då känns det skönt att vara inomhus.
    Ha det fint på ön!

    Kram Anita

    Gilla

  3. Så roligt att även detta hus finns bevarat! Tyvärr revs det väldigt mycket även i stora staden och det var verkligen en skandal att det kunde få gå till så. Små vackra hus med gamla kryssvalv jämnades med marken för att ersättas av ful höghus i betong. Suck säger jag bara även om det inte hjälper.

    Hmm… Undrar vad som är på gång i morgon?

    Kram

    Gilla

  4. Det är så fint med dessa gamla hus som fått vara kvar. Det revs en del gamla hus i min hemstad och det är tråkigt.
    Nu skall jag se dagens inlägg. Kramar från Minton och mej

    Gilla

  5. Med internationelle mått mätt är det inte så väldig gammalt, men det mest fantastiska tycker jag är att det är bevarat, trots att det är en träbyggnad. Antingen förstörs de av en stadsbrand eller så ruttnar de. Mycket intressant.

    Gilla

    • Ni har säkert flera betydligt äldre hos dig.
      Ett tag var det för trångt däruppe på Klinten. Då flyttade de iväg en del trähus. Risken för brand var orsaken. Från början fick de ta trappan ner för att hämta vatten. Sedan blev det bättre när till och med brandkåren låg här.

      Gilla

Lämna en kommentar