All vår början bliver svår…

Botaniska trädgården i Visby, även kallad ”Botan” är utnämnd, av oss, till en av Visbys vackraste och trevligaste platser. Återigen kommer vi att besöka ”Botan” en gång i månaden – den här gången med ett macro.

”All vår början bliver svår, bättre går det år från år” är en ramsa från Prinsens ABC-bok från 1883. Kom att tänka på den när jag skulle sätta rubrik till detta inlägg. För några veckor sedan fick jag ett nytt macro till kameran. En spännande utmaning väntar…

Nu gäller det att hålla koll på inställningar, avstånd… och så var det det där med att orka hålla kameran stilla, för den har blivit så tung med det nya objektivet på. Jag kom att tänka på hur det var en gång i tiden när min storebror skulle försöka lära mig något nytt. Efter ett tag gav han oftast upp eftersom jag ganska snabbt ville försöka själv istället för att lyssna på honom som kunde. ”Jag kan! Jag kan!” lär jag ha sagt. Tycker nästan jag känner igen den där känslan när Bosse påminner mig om att vi har en gedigen, digital handbok till vår kamera. Läsa på? Nja, det känns inte så lockande. Alltså går det ungefär 20 misslyckade bilder, minst, på en som jag blir någorlunda nöjd med.

Skärpan i bilden hamnar på de mest konstiga detaljer. Andra gånger blir det ingen skärpa alls. Fotot på trädet med det ovanliga namnet Apskräck blev det ingen riktig skärpa i, men bakgrunden blev häftig..

Trollhassel är en tapper vinterblommare. Jag läste att den kan blomma på bar kvist redan innan jul och att den sedan kan fortsätta blomma hela vintern. Tror inte att den blommade när vi gjorde vårt julaftonsbesök i Botan, eller också var det bara så att vi missade den då. Nu i januari stod den i full blom. Vacker eller hur?

Giftsumak har en varningsskylt bredvid! Dekorativ, men här gäller verkligen uppmaningen ”Se, men inte röra!”

Det här känns väl som Gotland dubbelt upp?

Julaftonsrosorna hade fått ge upp efter en period med snö och minusgrader. Knoppen som stod tåligt kvar, var för tillfället utsmyckad med en vattendroppe…

Favorit i repris – julros.

Det här lilla konstverket får avsluta dagens inlägg. Funderar över om det kan vara en fjärilsbuske. Vilket som, jag ser fram emot att få återvända till Botan om en månad igen.
Då kanske jag till och med har köpt ett stativ så att kameran står stilla. Och kanske, kanske finns det lite mer hopp om vår då. För just nu både snöar och yr det utanför fönstret…

Text och bild: Solveig Lidén

27 tankar på “All vår början bliver svår…

    • Tack! Tur att det blev några som gick att visa upp… och att det är så lätt att slänga dem som inte blev som det var tänkt… Kram tillbaka!

      Gilla

  1. Jag fick ett makroobjektiv av mannen i mitt liv för några år sedan och det var inte så enkelt som jag trodde. Skärpan levde sitt eget liv insåg jag. Ibland hamnade skärpan fel och ibland blev det ingen tydlig skärpa alls så det kräver övning. Just nu har ena dottern lånat det men det är nog dags att kräva det i retur känner jag. Jag tycker att bilden på trollhasseln är alldeles fantastisk och så även bilden på giftsumaken.

    God fredagskväll till er båda!

    Kram

    Gillad av 1 person

    • Känner igen mig. Tycker att bilden ser perfekt ut när jag trycker, men sen är skärpan någon annanstans… Det gäller nog att öva många gånger. Tack!
      Kram tillbaka!

      Gilla

  2. Så vackra växter. Jag tycker om dina bilder och jag tycker att du kan vara mer än nöjd med resultatet.
    Botaniska Trädgården är en plats som jag gärna skulle återvända till. Har varit där en gång och det var tidigt på våren, så sommaren skulle passa mig bra, nästa gång.
    Trevligt att se dessa bilder av växter, men min fantasi sätter igång på högvarv vid betraktandet av första och även andra bilden.
    Var rädda om er.
    Trevlig helg.
    Kram!

    Gillad av 1 person

  3. Tack Bosse för den här trevliga promenaden! Jag har ett stativ, men inte orkar jag släpa på det också! Kameran är ju tung i sig. Det är så fint med de tidiga blommorna som du visar och några av bilderna blev riktigt bra! Ja, övning ger färdighet… att läsa manualer… så tråkigt!
    I skrivandets stund har vi tio minusgrader. igår var det tolv, så våren får vi vänta på! Men ett och annat vårtecken finns ju och våren går ju också att ”plocka in!” Köper gärna lite lökväxter av olika slag att njuta av.
    Kram, kram.

    Gillad av 1 person

    • Det gäller att bortse från minusgrader och snö och istället fokusera på att trädens knoppar bara väntar på att få slå ut igen. Men, det är ljusare på morgnarna och eftermiddagarna och det är härligt. Kram tillbaka!

      Gilla

  4. Vad fint att du hittade några växter som blommar i januari. Jag visste inte att ni också hade giftsumak på Gotland – trodde den fanns bara i Amerika 🙂 . Jag håller med att det inte alls är roligt att läsa handboken. Kanske det går att låna eller hyra ett kamerastativ om du vill pröva innan du köper? Synd att det är nästan 15000km mellan oss annars skulle jag ha lånat dig mitt stativ :-). Kram Anne

    Gillad av 1 person

    • Visst är det härligt när man går där mitt i vintern och plötsligt får syn på trollhasseln som står i full blom. Botan är underbar på det sättet. Vi gjorde ju månadsbesök förrförra året och kunde konstatera att det alltid fanns något att se oavsett vilken månad det var. Ja avståndet är tråkigt av många skäl. Det hade varit trevligt att träffa er lite oftare. Kram tillbaka!

      Gillad av 1 person

    • Förrförra året gjorde vi ett besök i månaden och fotograferade det som var intressant just den månaden. I år är det tänkt att vi ska fota med vårt macro istället. Så det kommer mera…

      Gilla

    • Tack för att du ville ”följa med”. Vi får väl se vad Botan har att erbjuda den här månaden. Just nu är det vitt överallt, men det kan ju förstås bli fina snöbilder också! Du är välkommen åter! Kram tillbaka!

      Gilla

  5. Tack för en trevlig promenad och riktigt fina foton på vackra växter. Visset är vackert 🙂 Det har jag alltid sagt. Sparar alltid tulpaner här hemma tills dom vissnat rejält och skapat egen konst. Riktigt kul och spännande att fota.
    Tänkte på det du skriver om skärpan… Vill inte vara någon allvetare (det är det sista jag är så jag hoppas att du inte tar illa upp) utan kommer gärna med tips om hur JAG tänker och fotar. Övning är det absolut bästa. Öva och leka. När det gäller skärpa funderar jag på om du använder autofokus? Autofokus innebär att kameran väljer var skärpan ska sitta, vart fokuset ska hamna. Om du däremot tar bort autofokus väljer du själv var du vill ha skärpan. Det kanske du redan gör för även om man väljer att sätta skärpan själv så blir det inte alltid som man tänkt sig och det kan vara så att det blir en rörelseoskärpa. Ett stativ är absolut ingen dum idé. Just macrofoto är väldigt känsligt när det gäller rörelse. Ibland kan det t.o.m vara så att det räcker med att trycka på avtryckaren för att bilden inte ska bli så skarp man önskar. Då kan man ställa in självutlösaren på typ 2s om man har den valmöjligheten. Man kan även välja One Shot AF / AF-S som passar stillastående motiv och man får själv välja vart fokuset ska vara. Önskar dig alla lycka till!! Det är SÅ spännande med nya objektiv 🙂

    Gillad av 1 person

    • Tack! Jag ska absolut köpa ett stativ. Jag använder sällan autofokus utan vill hellre ställa in skärpan själv. När jag ser en skarp bild och trycker av – men sen får en suddig bild, tänker jag att det berott på att jag inte kunnat hålla kameran så stilla som det behövts… Den är ju så tung och klumpig jämfört med den andra kameran som har ett kortare och lättare objektiv. Det där med självutlösare får jag nog läsa på lite mer om. Det låter spännande. Tusen tack för tipsen!

      Gillad av 1 person

  6. Ja macroobjektiven är tunga och jobbiga att komma underfund med i början. Du ska veta hur många bilder jag slängt (fortfarande slänger) som jag inte är nöjd med eller som är mer eller mindre suddiga. Jag hade stativ i början men orkade inte släpa runt på det. Jag hade ett litet också med böjliga ben som jag kunde ställa på typ en sten. Men det har jag lyckats lägga bort någonstans. Men det var smidigt. Nu har jag mest macrot i trädgården eller på vårarna när jag ligger i skogsbackarna och fotograferar blåsippor. Men Botan är ju som gjord för macro.

    Det här är dina första försök och jag tycker du ska vara mer än nöjd. Att få skärpa på en vattendroppe är inte lätt, men du har lyckats. Bilden på trollhasseln är jättefin. Och apskräcken är också fin. Vackra nyanser och lite drömskt. Och även om inte skärpan hamnade där du tänkt det så kan det bli lite aha-upplevelser ändå när kameran gjort lite som den själv vill. Jag brukar ibland ”leka lite”. Oftast använder jag manuell fokus men ibland även autofokus. Då brukar jag låta kameran ”leta reda” på spännande motiv, t.ex. om det är en grupp med blommor så kan kameran hitta en blomma den lägger i skärpa som jag inte alls skulle tänkt på.

    Jag ser mycket fram mot dina fotopromenader från Botan. Om ett par månader kommer du att ha många vackra blommor att träna på. Macrovärlden är en rolig värld.

    Ha en fortsatt fin vecka! Här är det precis som när du skrev ditt inlägg. Det snöar och yr utanför fönstret.

    Kram Anita

    Gillad av 1 person

    • Tack! Jag ska försöka få tag på ett litet stativ för annars tror jag nog att det blir precis som du skriver, jag kommer inte heller att orka släpa omkring med det…
      Det kanske är det där oförutsägbara med macro som är själva charmen, men samtidigt lite nyckfullt. När jag sett ”min” bild och tryckt av men sedan får fram en oskarp bild blir jag smått besviken. Jag lär väl få öva vidare tills vi blir överens jag och mitt macro – kanske bestämma var skärpan ska vara varannan gång 😉
      Jag ser också fram emot att få fotografera blåsippor. Hoppas att det blir snart! (Fast just nu är det verkligen vinter här och definitivt inget hopp om vår.)
      Kram tillbaka!

      Gilla

Lämna en kommentar