Tecken på underkastelse?

Vi fortsätter att beta av landmuren och har kommit till biten som kallas för Valdemarsmuren. Sant är att Valdemar Atterdag 1361, med sin stora armé, fortsatte mot Visby efter sina lätta segrar mot bönderna på ön. Sedan finns det två varianter om legenden.

Jag tror på denna version, som jag läst om i helt andra sammanhang. Det var nämligen inte ovanligt förr att ”övermännen” krävde att muren revs för att förstärka krigsnederlaget. Kung Valdemars krav var att 11 ryttare skulle kunna rida in i bredd.

Senare krävde han att muren byggdes upp igen och skulle förses med 13 tinnar, som du ser längst upp på muren och inte finns någon annanstans på ”mursträckan”. Det finns också tydliga bevis (dendrokronologiska dateringar) på att muren byggdes upp två år senare, 1363.

Efter förlusten var hela Gotland under danskt herravälde i nästan 300 år. (med några smärre avbrott. Först vid freden 1645 i Brömsebro blev Gotland svenskt igen.

Här parkerar vi cyklarna ibland, innan vi njuter av Historiens vingslag.

8 tankar på “Tecken på underkastelse?

  1. Så intressant att få vet mer om muren. Det är onekligen intressant att det bara finns tinnar på den delen av muren. Stenarna ser lite annorlunda ut också eller så är det kanske bara ljuset som faller annorlunda…

    Trevlig lördag!

    Gillad av 1 person

  2. Så spännande och jag tror att den versionen du beskrev är den mest troliga. Elvira Birgitta Holm berättade samma version i Örnflöjten. Tack för berättelsen och bilderna, så roligt när jag har läst om detta just nu.

    Ha en fin vecka och adventskram ⭐❤️

    Gilla

Lämna en kommentar