Skolporten

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Jag tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på. 😉

1891 uppfördes Visby Folkskola utanför ringmuren. I samband med det togs denna port upp i muren.

Skolporten döptes porten till. Namnet var lika passande för den tiden som det är i nutid för eleverna i Solbergaskolan.

Porten har utvidgats flera gånger genom åren.

Vilket underlättat och skapat en säkerhet mellan gång och biltrafik.

16 tankar på “Skolporten

  1. Så snyggt med kontrasterna mellan muren och huset bakom. Det finns kanske inte lika klåfingriga kommuntjänstemän i Visby som i Åstorp, för här raseras allt gammalt. Det nya blir inte alls bra och det finns ett otal byggnader här som har stått tomma i flera år. Kommuntjänstemännens fantasi överträffar t.o.m. min och det säger inte lite. Kram

    Gillad av 1 person

    • Kul att det fortfarande är passande. Sedan finns det namn som bytts ut genom åren av olika skäl. Kärleksporten blev såklart mycket finare namn och därmed en romantisk plats för både det ena och det andra.
      Inte lätt i efterhand att komma ihåg vilka portar och torn man såg. Men ibland finns de som sticker ut från mängden.
      Helgkram, Bosse

      Gilla

  2. Verkligt vacker port. Tycker om namnet. Det är så roligt att sådant fint bevaras också. Kunskapens port skulle den också kunna heta då det är porten på väg mot skolan.

    Gilla

    • Kunskapens port lät vackrare. ❤ Nästa gång jag vandrar där ska jag diskret vandra fram och tillbaka några gånger och samla på mig massor av kunskaper inför den mörka hösten. 🙂 Vi gick faktiskt där i fredags för jag hade missat att ta närfoton på några "bombmärken" i porten bredvid.
      Söndagskram, Bosse

      Gilla

Lämna en kommentar