44. Sanda kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby.
😉

Enligt konstprofessorn Johnny Roosval ska Sanda kyrka vara Sveriges äldsta stenkyrka, byggd med stenar från en tidigare kyrka som invigdes 1058.

Någonstans mellan 1291 och 1304 invigdes kyrkan av biskop Lars i Linköping.

Äldst är tornet, (mitten av 1200-talet) därefter långhuset (omkring 1300) och yngst är koret och sakristian, som är från mitten av 1300-talet.

Kyrkan är rikt smyckad både på väggar och tak.

Triumfkrucifixet från 1200-talet har den stora ringen som var utmärkande för den tiden.

Predikstolen från 1600-talet med målningar från 1700-talet.

Det äldsta bevarade föremålet är dopfunten från 1100-talet, som utfördes av Magister Byzantios.

1664 är altartavlan med Nattvarden daterad. Det rör sig tydligen om ett sandstensarbete från Burgsvikstrakten.

Tänkvärda ord:
”Det är något bortom bergen,
bortom blommorna och sången,
det är något bakom stjärnor,
bakom heta hjärtat mitt.”
Dan Andersson

14 tankar på “44. Sanda kyrka

    • Jag ser här i mina anteckningar att vi var där den 11 april. Exakt fem månader sedan. Men vi har åkt förbi där några gånger senare för att få en härlig variation när vi varit längre söderut och är på väg hem. Det dyker upp kyrkor i blickfånget ”nästan överallt”. Perfekt tycker jag som genast kan lokalisera mig från någon liten slingrande grusväg.
      Då fixar jag till det nästan gång. Har redan köpt några hinkar med mild färg. Är det okej att skicka fakturan direkt till dig? ,) Jag är lite höjdrädd så det vore bra om du också kunde ta med en ”storstege” och … 🙂
      Trevlig helg

      Gillad av 1 person

  1. Fantastiskt att det finns så gamla bevarade kyrkor! Har aldrig sett tidigare med pelare i altargången! Kan inte vara vanligt. Ja, så rikt dekorerad! Fascinerande! Ljuskronan är fantastiskt vacker!
    Tänkte skriva onsdagskram… hinner inte med… det är ju en torsdagskram du får!
    Nilla

    Gilla

    • Ljuskronan verkar vara populär hos dem som lämnat kommentarer.
      Min räddning är att Solveig jobbar och därmed håller jag reda på veckodagarna. Det var värre för oss båda i somras. Då var vi ofta veckodagsblinda. Skönt också att vara ibland.
      Här får du en färsk fredagskram tillbaka

      Gilla

Lämna en kommentar