Bringes i Norrlanda



Solveig såg en skylt om en sevärdhet. Därför vek vi av från den större vägen och nådde ganska snabbt fram till stenhuset från 1200-talet.

Bringes uppfördes som en magasinsbyggnad till gården bredvid.

Precis som med Lauks i Lokume och Vatlings i Fole, som finns med i denna kategori på bloggen, fanns det två våningar och vind i byggnaden.

Binges hade dessutom en inbyggd korridor i två våningar, längs ena långsidan. Två rum fanns det på varje våning och taken hade kryssvalv. Vinden hade tunnvälvt tak och bestod av ett enda rum. En inbyggd trappa i muren förband våningarna med varandra.

Bottenvåningen och vinden användes som magasin. På andra våningen kan det ha varit en bostad eller högstuga (festsal).

Givetvis både spännande och intressant att utforska. Relativt lätt att ta sig fram i ”huset” som tillhör Gotlands Fornvänner.

Gotland är bra på att informera på a-tavlor. Det ger mer ”kött på benen”. Brukar du läsa först? Efteråt? Inte alls?

Här har du länkarna till Vatlings i Fole och Lauks i Lokume. Det är intressant att jämföra de tre ställena. 😀
https://gotlanduppochner.com/2020/07/18/bast-bevarade-medeltidshuset-pa-landsbygden/

https://gotlanduppochner.com/2020/06/11/lauks-i-lokrume/

14 tankar på “Bringes i Norrlanda

    • Kul att utforska (det var några veckor sedan). Sedan blev det fika på filt bredvid. 🙂 Vädret hade vi definitivt på vår sida igår. Mörkt på himlen åt alla håll – utom mot havet längs vår kust norr ut. Härligt varmt och soligt. Samtidigt såg vi hur det mörka kom emot ”oss”. Därför chansade vi inte hur länge som helst. Vi ville gärna nå tillbaks till bilen innan…
      Men nu är det höstrusk. Hoppas du inte befinner dig vid smultronstället och har ”samma väder”.

      Gillad av 1 person

      • Nä, vi är och letar bil. Inte så lätt när man inte har guldbyxor 🤪
        På smultronstället verkar vädret vara hyfsat. Klarnar här med, är just nu i Ljungby.

        Gilla

    • Det är häftigt att besöka ”ruiner” och få en inblick hur det var förr. För det mesta, om jag inte är påläst innan, ögnar jag igenom. Dessutom tar jag kort för att ha med hem.
      Tack. Vilket busväder vi har här nu. Solveig som tog cykeln till innerstaden. (regnställ med/på) Själv vågade jag mig inte till havsutsikten i morse – utan cyklade omkring i närområdet för att slippa ha långt hem med ”våta glasögon”
      Kram
      Ps. Gissa på att du tagit break i badandet men september bjuder säkert på fler dopp.

      Gilla

  1. Som svar på din fråga – jag läser alltid informationsskyltarna. Så fint att ni svängde av och att ni sedan delger oss er upplevelse. Det är fantastiskt hur många historiska byggnader vi har i Sverige och hur mycket vi vet hur man bodde och levde.

    Gilla

  2. Vilket trevligt besöksmål! Jag älskar gamla ruiner, som alltid sätter fart på min fantasi! Jodå, jag läser alltid såna informationstavlor, oftast före och efter … och så fotar jag av texten för säkerhets skull 🙂 Minnet är bra, men kort!
    Kram

    Gilla

  3. Informationstavlor sitter ju där för att ge oss inblick o kunskap! Men i regel är jag för ivrig och otålig att ta till mig informationen på plats. Jag fotar av och läser sedan! 🙂
    Fina bilder… särskilt på den där gluggen! Så otroligt mycket intressant det finns att se på ”öjn!”
    Kram Nilla

    Gilla

Lämna en kommentar