Tomtbod – Stillheten och havet


Det är många som hävdar att Tomtbod är Gotlands vackraste fiskeläge. Det är i alla fall ett av de bäst bevarade på ön och blev byggnadsminne 1988. Tomtbod ligger i Burs socken på sydöstra sidan och har anor från 1600- och 1700-talet.

Den långa höga ”stolpen” har en järnkorg högst upp. I korgen tändes eldar när mörkret kom så att ”båtarna” skulle hitta hem igen. Det var en tid långt före fyrarnas blinkande. Mannen som skötte den viktiga sysslan kallades ”lysaren”. Oftast var det en äldre fiskare.

Gotlands bönder ägde ofta en bod i ett fiskeläge där de kunde dryga ut kassan för att överleva. För den magra jorden gav inte tillräcklig skörd. Framför allt var det strömming som fångades och saltades i tunnor för att sedan kunna ätas, året om.

”Båt i vila”.

Snacka om ”handarbete”. Hur många timmar tog det att bygga muren? Hur svårt var det att lära sig sysslan? Jag hade gärna provat en ”vädervänlig” dag i min ungdom.

Fortfarande bedrivs det fiske. Flundror, torsk och sik hamnar förhoppningsvis i näten.

Redan på 1600-talet berättades det om detta fiskeläge, som då hette Tompta Strandbod.

”Den gamle och båtarna”. Jag gick och filosoferade, som jag ofta gör på sådana här platser. Tänk om jag fått en pratstund med yrkesfiskaren Vanges Lasse, som ska ha satt sin prägel på hela Tomtbod under förra seklet. Mannen ska ha varit en berättare av rang och bodde nästan hela året runt i sin strandbod. Han visste allt om både fiske och väder. På en gammal lättviktare med en låda bak körde han omkring och sålde sin fångst. Hör du ljudet av hans tvåhjulade fordon?

Tänk om båtarna kunde tala. Skulle de berätta om faror, väntan och oro ombord? Eller var det mer tystnad än ord? Bara regelbundna årtag.

Länningarna finns kvar som minne av var båtarna drogs upp ur vattnet.

Bodarna är privatägda och det är inte tillåtet att hyra ut dem. Vad tacksam jag är för att inte personer med alltför många idéer fått härja fritt på Gotland. Avsaknaden av en tilltalande badstrand kan vara ett bra skydd inför framtiden vid denna juvel. 2013 utarbetade Region Gotland en fiskelägespolicy med en lagstiftning om de gotländska fiskelägena.

Härifrån hade vi inte långt till nästa smultronställe.

30 tankar på “Tomtbod – Stillheten och havet

    • Där var vi en mycket tidig morgon. De enda vi mötte var väldigt många harar och ett rådjur som jag inte hann plåta.
      Idag stod det att det ligger på 75 % jämfört med förra sommaren. Om vi lämnar Visby tidigt på morgonen kan vi röra oss nästan helt för oss själva på de stoppen vi gjort – än så länge.
      Kram

      Gilla

  1. Det är fint när det gamla bevaras, så fint det låter och det ser fint och intressant ut. .
    Tänk att ha den viktiga uppgiften att tända och lysa vägen för andra ,-)
    Härliga bilder.
    Stenmurar älskar jag ,-) Allt med sten, ser ut att finnas hur mycket som helst ,-)
    Har släpat hem många stenar genom åren som jag fortfarande har kvar ,-)
    Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

    Gilla

    • En fin historisk plats.
      Undra om han längtade tillbaka till alla åren när han var yngre och friskare och var ute på havet eller om han var tacksam för landuppgiften? Om han hade fru skulle hon säkert vara lugnare.
      Här finns massor av sten. Men dem får du inte plocka med hem. 😉
      Kram

      Gilla

  2. Så vackert med de gamla husen som är orörda. Havet är lugnt och himlen blå då njuter an. Har du badat ännu eller är det för kallt.
    Kramar från oss

    Gilla

  3. Så fint bevarat! Och så vackert! Perfekt att bodarna inte får hyras ut. Så önskar jag det vore på många platser både på Gotland och andra ställen i Sverige.
    En gång när det blir enklare att resa ska jag och maken ta oss en rejäl vända på Gotland och i dina och Solveigs fotspår. Ja, utanför turistsäsongen dessutom.
    Tack för besöket här men vackra bilder och perfekt guidning.
    kram

    Gilla

    • Det ligger flera pärlor ganska tätt på den sidan ön. Vissa är inte lätt att hitta eller ta sig ner till. Jag har fått utmärkta tips via insta. Inte dumt alls att skaffat sig vänner där, som bott på ön i många år.
      Utanför turistsäsongen kan det vara ljuvligt väder under ex. september, början av oktober och under våren. Bäst tycker vi det är att sticka iväg tidigt med både frukost och fikakorg. Det häftiga är att vi även mitt på dagen kan lämna ett rörigt närområde och på en kvart nå lugna vägar. Det räcker med att lämna de ”stora” lederna. Jag älskar att hitta nya vägar. Ofta blir det både genvägar och äventyr. Sedan finns det risk för dramatik. Ett möte på en smal gropig grus”väg” skulle kunna bli stora problem om det var ett större fordon som dök upp bakom ett krön. Vissa chansningar ingår i paketet. 🙂 För det är sorgligt att inte kunna nå sina drömmar. ❤
      Kram
      Ps. Kul att läsa att du fixar längre promenader igen. Jag är impad. Men jag gissar på att du inte är nöjd förrän du är Ditte Superqueen igen. 🙂

      Gilla

  4. Intressant att få veta en hel del om detta fiskeläge. Har ej varit där.
    Förstår att du trivdes med att gå där och tänka och fundera. Lugnet blir så påtagligt på dessa ställen.
    Vackra bilder på härliga byggnader.
    Men den där båten, den verkar att komma upp ur jorden.
    Trevlig helg.
    Kram!

    Gilla

  5. Hej Bosse. Din andra bilds första bod, i sten, ägdes av livskamratens farfar. Två dörrar – innanför den ena dörren låg rummet vi sov i och i den andra dörren var fiskredskapen, berättar livskamraten. Farfar bodde i Rone med adress Häggdarve, Outsarve. En något exotisk adress för mig när jag besökte Gotland som 16 åring i sällskap med honom som sedan blev- livskamraten.

    Gilla

    • Vad kul att få reda på informationen. 😀 Förstår att det lät exotiskt för tonåringen Betty. ❤ Livet är spännande och livsstigarna går sina egna vägar och korsas ibland i framtiden på oväntade sätt – som här.
      Vilket fint fiskeläge. Det gillade vi skarpt.

      Gilla

Lämna en kommentar