Kyllaj raukfält – Kärlek vid första ögonkastet

På Gotland finns raukar på ungefär 25 platser. 
De största raukfälten finns på norra Gotland (inklusive Fårö), på mellersta Gotlands ostkust, på Karlsöarna samt Storsudret längst ner i söder.

Rubriken stämmer. Vi blev direkt förtjusta i Kyllaj. Vädret var perfekt. Inget störande inslag. Lättare att ta sig fram än vid Lergrav. Helt ensamma med den ljuvliga naturen under den orörda morgonen.

Spännande ta sig fram genom tunneln. Jag blev en kort stund Kaj i Kullamannen som spionerade på Doktor Miller.

Jag och Solveig såg helt olika gestalter. Vad ser du?

Ön Klasen kommer inte att få något besök av oss. ”Den lilla blå” har inte lärt sig simma. 😉 Men det finns en annan ö inte så långt härifrån som vi ska köra ut till. Förhoppningsvis i nästa månad.

Solveig såg en kamel som ser ut över Vallevik och en stövel med en sten ovanpå.

Carl von Linné måste trivts extra bra bland stenjättarna, som han kallade raukarna. Jag vet att han gjorde en fin teckning av dem 1741, när han besökte Gotland. Hur kunde han därefter lämna ön?

Fågeln kom med som planerat. Jag hade skickat ett FMK en kvart tidigare. (FlygMotKyllaj)  🙂

Med Corona-respekt gick jag inte mellan raukarna. Ville heller inte störa deras tidiga morgonpratstund. Istället tog vi sikte mot fiskeläget – efter att en sista gång njutit av havsutsikten. Vilket vackert raukfält.

 

32 tankar på “Kyllaj raukfält – Kärlek vid första ögonkastet

  1. Vilket vackert och ovanligt raukfält! Ovanligt på så vis att raukarna finns en bra bit upp på land. Ja, tänk vad fantasin sätter igång då man ser raukarna. Jag ser en bastant högbröstad kvinna, hitkommen från Egypten kanske! 🙂 Den sista bilden är så passande i dessa tider. Att inte passera mellan dem som samspråkar och att de håller avstånd. För mig är det en hund på promenad med dess ägare som tar ett lite stopp där ute i de vackra omgivningarna!
    Önskar dig och Solveig en fin fortsättning på helgen!
    Kram Nilla

    Gilla

    • Det är intressant det där med deras placeringar. De finns lite överallt. En del finns mitt inne i skogen.
      Tack för din fantasi. 🙂
      Såg på Insta att din haft trevligt sällskap i naturen.
      Vi var på en stillsam morgonpromenad inne bland oaserna i Visby i morse. Där är så vackert.
      Kram Bobo

      Gilla

  2. Jag ser Bolibompa figuren, Maken en kvinna.
    Vilket spännande ställe!
    Vi är på vårt spännande ställe. Ska njuta av långhelgen nu! Gör det ni med!

    Gilla

      • Jag hoppas det i alla fall. Just nu trillar det in fler foton/ställen än jag hinner redigera. Tur jag byggt upp ett tur-system som bruka fungera. Det gäller att passa på medans det är fint väder. Imorgon ska det regna. Hoppas du slipper det hos dig.
        Tack ska du ha. 🙂
        Kram

        Gilla

  3. Konstigt nog har vi inte gått runt här, annars har vi varit ”överallt”. Men…det är nog så att det som ligger norröver, där har vi nog en del kvar att upptäcka. Fast kört förbi med bilen, det har vi naturligtvis! 🙂
    Nu är klockan strax efter tio och nu har jag jobbat klart ute för idag. Det är inte så skönt att sitta – för det måste jag – stilla framför pallkragarna och rensa när det bara är 12 grader och drar lite. Man blir liksom lite kall….. Trots att ogräset sitter som berg, så räcker det inte till att få upp värmen. 😦 Rolle har också klippt klart i vårt långa dike och i parken, så nu kan vi ägna oss åt roligare saker. Jag ska ut i växthuset och vattna, jag hoppas dock att vi får lite regn senare annars börjar det snart bli lite kris i rabatterna. Rolle ska försöka ta bort en stor buske som dött i ”stenhörnan”. Faktiskt en av dom första jag köpte och satte här för 16 år sen! 😦 😦
    KRAM och TREVLIG HELG/Susie
    PS. Igår kväll sa telefonen upp sig igen, men kom igång efter ett par timmar. På måndag kommer en annan tekniker hit och ska försöka fixa allt. Den gamla grejar det tydligen inte!

    Gilla

    • Kliv upp där nästa gång ni kör förbi. I rätt väder är det en härlig utsikt. Lättare att gå än i Lergrav. Jag tror aldrig vi kommer att hinna se alla platser som lockar. För de blir fler och fler på olika sätt. Via texter, instabilder, egna resor o.s.v.

      Förstår att det är tufft att behöva sitta och rensa. Men vad duktiga ni är – båda två. 🙂 Hoppas ”mannen på måndag” kan fixa till det.
      Helgkram Bosse

      Gilla

  4. Så härligt med alla de mystiska stenarna som man med lite fantasi kan se både det ena och det andra. Här har det äntligen blivit vår. Två soliga dagar och det börjar grönska och vitsipporna har börjat blomma. Idag regnar det men det är bättre med regn än hagel och snö. Ha en fin helg och upptäck gärna flera saker om din fina ö. Det verkar finnas en hel del att se.

    Gilla

    • Det är jättekul att besöka raukfält. Helst när det tillkommer en vacker utsikt mot havet.
      ÄNTLIGEN har du fått din efterlängtade VÅR. 🙂 Snart tar du ditt första dopp. Prognosen tycks stämma. Därför hittade vi på kul resor innan vädret blivit sämre idag. Ställena vi vill besöka tycks inte ta slut på flera år.

      Gilla

  5. Detta känner jag också igen. Det finns bilder därifrån även hos mig. Raukarna på sista bilden, där det är som två samtalande gestalter, har jag också bild på. Det såg så roligt ut, där de stod och såg lite pillemariska ut bakom husknuten 😉
    Tänk, vilket lååååångt samtal de där måste haft. Det finns nog inte några andra raukar som känner varandra bättre än dem 😀
    Kramis

    Gilla

  6. Härligt, Bosse! Extra roligt för mig med detta inlägg för just här har jag tillbringat tid i mitten och slutet av 1980-talet. Döttrarnas farföräldrar kom från Estland och just i Kyllai fanns en byggnad som förr var en barnkoloni för barn med estnisk bakgrund. Och när kolonitiden var slut kunde familjer med estnisk anknytning hyra ett rum här. Vilket vi gjorde.
    Men nu är det alltså över 30 är sedan jag var här.
    Så fina bilder och väldigt roligt att få komma hit igen med er. Stort tack!
    Kram

    Gillad av 1 person

  7. Så många roliga figurer . Här kommer mina förslag.
    Mammut, kärlekspar, figur från påskön, pappa med barnet på ryggen, stövel och herr och fru Rauk.
    Kramar från oss

    Gilla

  8. Pingback: En tidig första augusti | gotlanduppochner

  9. Är nyss hemkommen från Gotland, vårt 3:e besök. Senast var 2018.
    Den här gången lärde vi oss att på Kyllaj traskar vi runt på privat mark innanför staketet (även parkeringen utanför tillhör deras mark, men det är som det är). Vi kom dit samtidigt som de boende kom hem, ett moget par. Vi var på väg in genom grindarna när mannen frågade ”Kan jag hjälpa till med något” …
    Vi blev helt ställda, tills han fortsatte och sa ”Vi bor nämligen här och undrar om ni har något ärende.”
    Det kom verkligen som en överraskning, för man får helt klart känslan av att marken är tillgänglig.
    Men vi fick en trevlig pratstund och paret var inte irriterade på oss. De ville bara att vi skulle veta om att det var så det var. Förstod att vi inte fattade att det var privat mark. De har bott där i 5-6 år och naturreservatet har inte skyltats om ordentligt efter deras önskemål. När vi varit där tidigare har vi tagit likadana bilder som du gjort, på det ”samtalande raukparet” inne på deras mark.
    Ja, tänk så det kan bli 😉
    Kram

    Gilla

    • Hoppas ni hade det fint, även denna tredje gång. Jag tänkte på dig förra måndagen. Vi tog färjan till Fårö klockan 06:00. Det var när vi parkerade vid Fårö fyr tre-fyra timmar senare som jag kom att tänka på dig. För när vi gick utanför staketet/muren/gränsen såg jag att några olika sällskap kom ut från sina boenden och skulle äta frukost. Jag hade läst någonstans tidigare att du skulle hit och jag gissade på att du bodde där igen. Kanske var du någon av dem. Vi tog vår fika utanför muren vid en bänk och bord. Härlig utsikt. Sedan fortsatte vi att gå längs stenstranden en bit.

      Nu försöker jag se parkeringen i K och minns att den ligger innan raukfältet. Inte stod det något om privat parkering m.m. Annars är jag mer van vid det motsatta. Att de gör olika sorters markeringar så turister tror de inte får befinna sig där. Tänker mest på Fiskelägen men även vandringsleder. Det står om det i ett par av mina inköpta böcker. Att det är tillåtet att gå o.s.v.
      Det hade varit bättre att de gjorde upp med Länsstyrelsen än att ge snälla medmänniskor dåligt samvete utan skäl. Men visst har vi träffat på många olika episoder som icke är tillåtna. Nu under Stockholmsveckan existerar nästan ingen av de ”vanliga reglerna/lagarna”. Vi får vänta ett tag innan vi kan fortsätta med vårt ”Grändernas stad” projekt.
      Kram

      Gillad av 1 person

      • Vad synd att vi missade dig. Hade varit kul att prata en stund.
        Ja, vi hade toppendagar även denna gång.
        Vi åt inte våra frukostar ute, så det var nog inte oss du såg, men vi vare nog där i alla fall 🙂

        Du har helt rätt i att det inte finns angivet någonstans att marken är privat. Rastplatsen och parkeringen är synbart öppen för alla eftersom det också finns både picknickbord och informationstavlor om naturreservatet där.
        Det är inte ens tydligt att man inte ska gå in genom grindarna, för stigen som går ovanför och runt syns nästan inte från parkeringen, och den är definitivt inte utmärkt på något sätt
        Mannen vi pratade med sa att de har försökt få länsstyrelsen (tror jag det var) att flytta parkeringen och rastplatsen till andra sidan tomten, men det tror jag är svårt att få till där.
        Däremot borde de ju kunna skylta och markera upp saker bättre.
        Kramisar

        Gilla

Lämna en kommentar