30. Öja kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Den oputsade kyrkan helt i sandsten är imponerande på många sätt. Tornet från 1300-talets mitt, är det högsta på en landsortskyrka. (Över 60 meter) Kyrkan anses som en av Gotlands märkligaste. Kyrkogården omges av en hög mur.

I folkmun kallas kyrkan för Gra Gasi som betyder grå gåsen.

Koret med inbyggd absid är äldst. (1200-talets första hälft) Långhuset tillkom mot slutet av samma århundrade. Tornet var klart på mitten av 1300-talet.

”Öjakrucifixet” (1200-talet) är vida känt i Norden med en lidande Jesus med kungakrona och den minst lika berömda ”Öjamadonnan” till vänster (kopia, originalet finns i Gotlands Fornsal). Intressant att detta är Nordens enda stående triumfkrucifix. Upphovsmannen som var en franskt skolad träskulptör etablerade en verkstad på Gotland i slutet av 1200-talet. Han fick namnet Öjamästaren efter sitt bidrag till Öja kyrka.

En madonna längre in i kyrkan. Till vänster om altaruppsatsen.

Altaruppsatsen av sandsten är tillverkad av stenmästaren Peter Cran 1643.

Många av de fina väggmålningarna är från 1400-talet. Här ser du exempelvis en drastisk framställning av en ”tjuvmjölkande kvinna”.

Vackert på väggarna på olika ställen i den mycket sevärda kyrkan. Smala fönster och rätt lite ljusinsläpp.

Kristi korsfästelse och uppståndelse i målningssviten av Passionsmästaren.

Sankt Görans kamp mot draken.

Dopfunten av sandsten är från 1620.

Strax intill Öja kyrka finns ruinen efter en medeltida kastal.

Tänkvärda ord:
”Lycklig den som funnit vishet,
den som nått fram till insikt.
Ty visheten är mer värd än silver,
den vinst hon ger är bättre än guld.”
Ordspråksboken

 

18 tankar på “30. Öja kyrka

    • Mäktig konstruktion. Jag tror du hade gillat en kommande kyrka ännu mer. Där fick jag känslan direkt när jag kom in. En underbar liten kyrka att gifta sig i. Där hade också varit ett bröllop tidigare förstod vi, när vi gått in några meter. Vissnande blombuketter vid varje bänkrad. Är nästan säker på att det var den sista vi var i innan de stängde kyrkorna för säsong 2019. I så fall får du vänta till nummer 40. 😉
      Mitt mål är att tömma arkivet/lagret innan de öppnar portarna igen den 15 maj. Sedan gäller det att samla likt ekorren i slutet av säsongen till vinterns kyla. 🙂 Vi är nästan halvvägs.
      Nu ska jag ta hand om Frank som flyttat in hos oss. 🙂

      Gilla

  1. Vilken vacker kyrka och vilken fantastisk fönsternisch!
    Imponerande att höra att ni är nästan halvvägs på er turné. Undrar hur många infödda som har besökt så många av kyrkorna.
    Undrar vem Frank är…

    Kram och trevlig lördag!

    Gilla

    • Den utmärkte sig av olika skäl. Troligtvis väldigt få – är min vilda/spontana gissning. Jag är säker på att det finns en del riktiga pärlor kvar att besöka. Sedan återstår två stycken ödekyrkor.
      Tror det blir på den andra bloggen som jag presenterar Frank. Kan berätta att vi redan blivit goda vänner. Nästan för nära vänner. 😉
      Kram

      Gilla

  2. Historiens vingslag fladdrar förbi när jag läser det du skriver. Såååå intressant. Jag läser just nu Maria Gunnarsdotters roman, en trilogi om prästdöttrarna Ulrika, Katarina och Ebba. Det utspelar sig på 1600-talet. Kan varmt rekommendera den.

    Gilla

  3. I sandsten, så vackert, otroligt vackra kyrkor på Gotland, Vilka målningar!
    Den grå gåsen, det gillade jag!
    Dopfuntenen av sandsten, vacker!
    Likaså madonnan!
    Jättefina bilder.
    Tack för din senaste kommentar till mig! Läste den, men när jag skulle godkänna, så är den inte kvar, men läste den alla fall!
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    Gilla

  4. En vacker kyrka i sandsten och det fina tornet. Madonnan är fin i lite dämpade färger och dopfunten ok men du har visat vackrare. En fantastisk fönsternisch med målningar.
    Kramar från oss

    Gilla

    • Kanske kommer jag att visa ännu vackrare. Borde jag ha en tävling – snyggaste dopfunten tro. 🙂
      Just den bilden är min favorit i detta inlägget.
      Nu ska jag gå tillbaka och pussla lite – försöka få dit mitt personliga mål innan det ätliga målet (lunchen) Har du tid över kan du också komma hit. Jag spar himlen till dig. 😉
      Kram

      Gillad av 1 person

  5. Vi har också varit runt och försökt besöka en massa kyrkor, men dom är ju så otroligt många och så kan man inte ta med sig hunden in. Alltså har dom flesta endast setts utifrån…för är det varmt kan man inte lämna gullegrisen ensam i bilen! 😦
    KRAM/Susie

    Gilla

    • Men det går ju bra enligt Hasse Andersson att ta hunden med i himlen. Ni får börja med delad vårdnad. 😉 Jag har noterat och läst om änge vid kyrkorna och sett fina promenadtrakter runt vissa av dem. Men det är kanske inte tillåtet att ta med sig fyrbenta vänner dit.
      Kram.
      Ps. Igår njöt vi av blåsippor på söndagsutflykten.

      Gilla

  6. Tack för detta kyrkobesök. Jag uppskattar verkligen allt fint jag får se här på Gotland via dig och kameran. Väldigt roligt att också få lite historia bakom kyrkorna.
    Just att Öja kyrka är så gammal tycker jag man kan se bl.a på målningarna inuti kyrkan. och på fler av detaljerna. De påminner lite om de som finns i Härkebega kyrka i Uppland som också är från 1300- talet och gjorda av Albertus Pictor.
    Kram

    Gilla

    • Albertus Pictor var ett nytt namn för mig.
      Det är intressant att ”forska” i bakgrunden för varje kyrka. Synd jag inte har kvar min gamla hjärnkapacitet inför/efter tentor. Då skulle jag förhoppningsvis kommit ihåg det mesta också. 😉
      Öja kyrka fanns strax intill där vi bodde i Ystad.
      Kram

      Gilla

Lämna en kommentar