Allkvie änge


Det är skönt med en bensträckare i ett gotländskt änge.

Vi har inte speciellt långt till Allkvie änge som ligger i Endre socken.

Rostig rekvisita från förr. Eller inte?

Jag är barnsligt förtjust i en grind till något spännande.

Naturstigen är 1.5 km lång. Allkvie änge består av tre delar. Själva änget och två stycken beteshagar.

En blivande ståtlig ek. Alla har vi varit små från början.

Länsstyrelsen har en text som lyder så här. ”Allkvie änge avnjuts bäst under senvåren och försommaren, då kan man vandra runt i änget och avnjuta blomprakten och fågelsången.”
Denna sensommarlördag kunde vi därför inte höra någon näktergal eller halsbandsflugsnappare (21 bokstäver) som jag fick göra i ett 16 sekunders långt inlägg på länsstyrelsens sida. Därmed lockar det att återkomma hit en annan gång. När svalörten, blåsipporna och vitsipporna visar upp sig.

Kvarglömt ”kaparverktyg”?

Drar det ihop sig till en kylig vinter tro. En riktig vargavinter.

31 tankar på “Allkvie änge

  1. Så mycket rönn betyder vargavinter?? Såg rönnen på gården gav rikligt med bär i år…otroligt vackert i alla fall.
    Den vackra grinden som leder bort till den soliga gläntan. Det får mig tillbaks till mitt sommarens Bohuslän. Där bodde vi på en gammal gård mitt ute på landet. Där hittade vi grindar till soliga släntar, åkte hölass bakom pärlan och Dockan. Sprang barfota längs stubbiga åkrar och grusvägar och slängde ut benen på cykeln när vi for ner i backen. Det är härliga minnen.

    Kram Kajsa

    Gilla

  2. Även här i östjämtland är det massor med rönnbär på rönnarna men jag hoppas att det inte blir mycket snö för det hatar jag och det medför bara en massa kallt arbete med snöröjning och halka men än är det ett tag dit. Har plockat lingon idag men dom är inte riktigt mogna ännu. Finns det lingon på Gotland tro?

    Gilla

    • Snö är vackert att titta på. Helst på vykort. 😉 Låt den tiden dröja länge. Hos dig blir den oftast liggande. I södra delen skiftar det så man blir fartblind ibland. Jag har oftast bott vid kusten och då övergår det till regn och blixthalka när det några timmar senare fryser igen. Eller dagar. 😉
      Lingon, blåbär, hallon och hjortron hör till min barndom. Nu plockar jag bara blåbär på hemliga ställen. 🙂 Vi har sett lingonris när vi vandrat i naturen. Kanske inte i någon större skala som hos dig.

      Gilla

  3. Så fina omgivningar att vandra i – och det där med grindar har vi gemensamt … visst är de svåra att motstå! Fina bilder!
    Det kvarglömda ”kaparverktyget” är en timmersax, men vilken du kan dra timmerstockar (ja inte såna timmerstockar som en del drar under natten alltså )
    En gammal skröna detta med rönnbären – att det är mycket bär beror bara på att förutsättningarna under blomningen var optimal och vädret perfekt just då – så risken för en vargavinter är inte större än vilken annan vinter som helst 🙂
    Tack för promenaden!
    ‘Kram

    Gilla

    • En spännande grind, en vacker port o.s.v. Jag har börjat samla på mig vackra fönster och dörrar/portar. Blir kanske en egen kategori när mängden växt.
      Solveig säger att jag ibland gör det på nätterna. Måste varit något hon drömt. 🙂
      Jag vill inte ha någon vargavinter på väldigt många år. Aldrig får jag bestämma.
      Kul att du hängde med på den.
      Helgkram Bosse

      Gillad av 1 person

  4. Grindar är intressanta, väcker många funderingar. Den gamla rostiga, en sådan står det vid den gamla fiskeboden (inte så gammal, brann ner på 70-talet och nyuppfördes, såg branden) men maskinen klarade sig, den står där den står.
    Jag tycker absolut ni ska åka dit om ett halvår eller så 🙂

    Gilla

    • Jag stannar ofta till och blir en aning hänförd om grinden är vacker. En bra start på resan innanför den.
      Allt brinner inte upp. Du la väl ner tändsticksasken djupt i fickan? 😉
      Listan börjar bli lång på platser dit vi vill återkomma när de är i sin klimax. Detta änge når vi på relativt kort tid. Då ökar chansen att det blir ett återbesök. Mästerby änge som jag skrivit om tidigare har vi åkt förbi flera gånger – även stannat till och legat på filt och njutit – fast änget ligger längre bort. Jag börjar redan på ett sätt längta till våren. Samtidigt är jag ännu äldre då. Tror jag. Bäst att försöka njuta av nuet. Om bara den där gula lampan kunde bestämma sig för att lysa hela tiden. Annars är här höstkallt. Jag kommer garanterat att få upp värmen i backen upp till vårt första stopp om några timmar. Skönt att min kondis är betydligt bättre än den var förra hösten vid den här tiden.

      Gilla

  5. Ja, det är massor av rönnbär! Vi får se om ordspråket stämmer. Märkligt är det och jag vet inte om det är bra eller dåligt, men har det inte blommat massor av det mesta i år? Fast i våras var det få vitsippor här och det blir inte mycket äpplen, vilket det var förra året. Men riklig blomning för övrigt har det varit.
    Så fina omgivningar att vandra i och tänk så fint till våren! Men då får du åka dit flera gånger för dina vårblommor blommar inte samtidigt! 🙂
    Kram Nilla

    Gilla

  6. Här var det många vackra bilder som jag gillar.
    Skulle inte ha något emot att vandra i den skogen och uppleva allt det vackra som naturen bjuder på och där emellan några grindar, staket, härliga skyltar, trästege, höräfsa, för att inte tala om timmersaxen. En sådan hade min pappa, så den har jag sett i ”arbete” många gånger.
    Kall vinter väntar oss, onekligen, om jag ska tro på de gamlas tro.
    Kram!

    Gilla

    • Du hade säkert trivts bra med att bo på Gotland av många skäl. Bara att ha tillgång till Hjärtfabriken med alla sina fina hjärtan. <3. Du kunde bli stamgäst där. Sedan kunde du följt med oss på "kyrkjakt". Men det verkar vara otroligt vackert i dina barndomstrakter. Tänk om det gick att plocka godbitarna/russinen från sina favoritplatser och skapat en egen plats. Med lite… okej mycket fantasi går det. Både du och jag har av den varan. 🙂
      Helgkram tillbaka

      Gilla

  7. Har du sett Den inre cirkeln? som utspelar sig i Visby. Jag har gjort det och varje gång tänker jag på att där har säkert Bosse gått 🙂 eller fikat eller ätit på det fiket/resturangen.
    Om du har förkärlek till solnedgångar som har jag förkärlek till vatten och eld. Alla har vi något speciellt vi vurmar lite extra för, som en osynlig dragningskraft.
    Tack för trevliga inlägg. Vacker grind 🙂 Kram Katarina.

    Gilla

    • Vi har inte Viasatt eller vad det heter. Jag har sett reklam om serien men visste inte att den utspelar sig här på öjn. Nu blir jag nyfiken. Förhoppningsvis kommer den till andra kanaler i framtiden. Läste att de skulle spela in fler säsonger.
      Kul att du tänker på mig. 🙂 Så brukar jag också tänka när jag ser inslag från olika delar av vårt land. Även utomlands. Snart känner jag någon bloggvän ”överallt”.
      För mig är det ett måste att få bo vid vatten. Det är spännande vad människor har förkärlek för. Om det inte handlar om ”elaka saker”.
      Varsågod. Tack för besöket.
      Kram Bosse

      Gilla

  8. Kanske att det har på sig som man säger här…att det blir en vargavinter.
    Har förstått att det beror på hur solen står i förhållande till någon annan planet, Tellus kanske?;)
    Läste tidigare under året att 2020 blir kall just på grund av den, solen alltså.
    Den som lever får se.
    Tycker om ordet änge. Här säger vi äng och inget annat.

    Gilla

    • Tellus låter bekant. Där tror jag att jag har traskat omkring några varv. 😉
      Det ser jag inte fram emot – att frysa under en lång vinter.
      Visst är det ett vackert ord. Vet knappt om jag hört talas om det innan vi flyttade hit. Äng har jag alltid sagt där jag bott.

      Gilla

  9. Det där med rönnbär, dom är ju först och främst så vackra.
    Men vad betyder det om det är mycket rönnbär?
    Där jag bor betyder det en vinter med mycket snö och kyla.
    Så fick jag höra att det i annan del av landet betyder lite snö då rönnbärsträdet inte klarar av dubbla bördor.
    Så vad är då korrekt?
    Jag har ingen aning, hur ser du det?

    Kram och ha en fin dag!

    Gilla

    • Jag var redan som barn förtjust i att betrakta rönnbär. Det är även fint att dekorera med tycker jag som vuxen.
      Jag har också hört många varianter av vad som kan vara sanning. Därför blir det alltid att jag tänker på det jag fick lära mig som barn. Det lät mer spännande. Då såg jag fram emot mycket snö och bus i det vita. Numera kan jag avstå en lång hård vinter.Usch vad tråkigt det är att vara vuxen. 😉
      Tack ska du ha.
      Helgkram till dig

      Gilla

    • Jag har skrivit upp namnet på några av dina favoriter som du skrev om i ett blogginlägg och ska försöka hitta dit någon gång. Naturligt att du är expert söderut. Min plan är att bli lite allround. Men risken är att jag blir som du. Nu när man är så här gammal känns det tudelat att redan längta till våren. Men när det gäller ex. änge är det inte så konstigt att jag har de tankarna. Deras klimax har varit för denna säsong.
      Fredagskram Bosse

      Gilla

  10. Fina trakter, vackra bilder. Och jag undrar om du inte hittat en björn, där på Gotland. ”Kaparverktyget” ser ut som den slags finurlig björnsaxliknande anordning som man brukade bära sten med. Kallas ofta bara ”björn”. Lite förbryllande dock att det bara är ett handtag.

    Gilla

    • Välkommen till min blogg. 🙂
      Tack ska du ha. 🙂
      Först läste jag slarvigt och fel och trodde du menade om jag sett någon björn. Vargar fanns det på Österlen i den trakt jag bodde tidigare i. Här på Gotland finns det bara björnbär om jag ska vitsa till det lite.
      Timmersax skriver två personer att det är.

      Gilla

  11. Pingback: Allkvie änge – ängsbruk | gotlanduppochner

Lämna en kommentar