Stora Torget

Alla städer har sina torg. En del mer än ett. Jag ska i tre inlägg berätta om tre olika torg i Visby innerstad. Först ut är Stora Torget.


Vilken fördel det är att starta tidigt på morgonen. Under 40 minuter, sedan vi rattat in på Stora Torgets parkering, såg vi inte en enda annan människa. Bara en rullande bil på avstånd.
Samtidigt gäller det att passa på av trafikskäl. Under sommaren får ingen ”vanlig” bil parkera på Stora Torget. Likadant vid andra speciella tillfällen som ex. marknadsdagar och under adventsveckorna.
Dessutom går det knappt att gående vifta på öronen, utan att slå i någon turist under högsäsongen eller lite dumt trampa av skorna på en timid dam.
Publikhavet är häftigt att uppleva max en timme. Helst sittande med en kall dryck. Sedan längtar jag till en lugnare oas. Annat var det kanske när jag var 26 år minus och mina bruna ögon sökte sig till ögongodis. 😉 Nu har jag bara ögon för någon med gröna ögon. ❤

Lite kort historik. 1831 blev detta torg Visbys gemensamma marknadsplats med vattenpump och offentligt våghus. Runt torget fanns det gott om butiker och hantverkslokaler.
Affären på bilden är större än vad man tror från utsidan.

En sak är fortfarande kvar sedan åtskilliga århundrande. Byggnaden med två namn, ruinen som jag ska skriva om vid ett annat tillfälle. Den är värd ett eget inlägg, i rätt kategori – ruiner.

Runt torget dominerar i nutid mat, dryck och musik. Både inomhus och utomhus på den varma årstiden.

På detta ställe är det mest franskt på menyn. Borde jag testa någon gång. Jag gillar fransk mat.

I det gamla stenhuset är det fullt ös under sommarveckorna. Här samlas mest yngre människor. Stureplansgruppen tog över ”skeppet” 2008. På de 900 kvadratmeterna i tre plan finns det 10 barer, 3 dansgolv och 2 scener.

Detta klassiska året-runt-stället nämns i flera skönlitteratur-böcker, där handlingen är förlagd till Visby. Stenhuset med valv inhyser restaurang, barer och flera dansgolv. Jag såg på en affisch att Rigmor Gustafsson ska uppträda här ikväll.

Jag skulle gärna vilja veta byggåret för de två stenhusen ovan och deras historia. Har det förekommit en helt annan verksamhet, där människorna blev svettiga av annan fysisk aktivitet än dans och närkontakt? Skulle vara spännande att få reda på riktigt gammal ”dammig” fakta.

Om någon pub-gäst ramlat dumt från barstolen eller någon gjort olämpliga rörelser på de tre dansgolven och inte tagit hänsyn till flydda år finns det hjälp att få. I alla fall i min fantasihjärna.

Till Bakfickan ska du gå som gillar fisk och skaldjur. Namnet Bakfickan förknippar jag med Björn Hellbergs böcker. För där på hörnet av torget, i den pittoreska lilla staden Laholm, ligger haket som serverar lite billigare husmanskost och en kall pilsner.

Vilken utsikt de måste ha från husen på klinten. Förhoppningsvis har de inte ont av oljud från torget och kan njuta fullt ut av havets olika temperament.

Jag kommer troligtvis att gå till Stora Torget någon julidag, bara för att se och känna på torgets puls. Sedan styr mina fötter till … vilken av de fem ”pilskyltarna” hade du bloggläsare valt att gå till först?
Jag gör en spontan uppställning på svar som kommer in. För att se vilket alternativ som vinner. Jag slutar när månaden är till ända. ”The Eagle has Landed”. Min röst har redan landat. ❤

Almedalen, x röster
Domkyrkan, 1 röster
Södertorg, X röster
Botan, 8 röst
Österport, x röster

20 tankar på “Stora Torget

  1. Det finns mycket trevligt samlat just runt det torget. Även lilla Åstorp har en del torg…närmare bestämt 2 stycken. När jag flyttade hit för drygt 50 år sen fanns det 3. Det äldsta har bebyggts med lägenheter, ett har blivit parkeringsplats…det är bara torgnamnet kvar…och det sista har en minimal torghandel varje vecka. Tyvärr är det inte längre samma samlingsplats som det var förr. Kram

    Gilla

  2. Jag hade valt Botan.
    På tal om fransk mat, tog fram min första kokbok ”Franska kökets stora kokbok”. Inte en rätt som lockar. Den vore kanske något för dig?

    Gilla

  3. Det är alltid bra att starta upp tidigt på dagen, oberoende vad det är som skall göras. Lugnt i trafiken och inga köer, sedan har man resten av dagen kvar. 🙂
    Skönt nu att få sitta ute och äta, dricka, och bonus till bra musik.
    Utan tvekan hade jag valt Botaniska trädgården. 👍 🙂

    Gilla

  4. Visst är det skönt att starta dagen tidigt och gå runt och titta i lugn och ro. Tack för trevlig rundvandring Bosse! Jag har ju varit på Gotland i Juli månad och vet hur enormt mycket turister som är där då. Som ”nyanländ gotlänning”, kan det säkert vara intressant att vara mitt i ”smeten” en stund. 🙂 Men sedan skulle jag först gå till Botaniska trädgården och därefter till Domkyrkan.
    Önskar er en skön helg med allt vad det kan innebära!
    Kram Nilla

    Gilla

Lämna en kommentar