Mannen från Torekov

Vad hade Högklint varit idag utan Karl Kallenberg från Torekov? Jag vill helst inte tänka klart tanken.

För exakt hundra år sedan (1919) lästes kungörelsen upp i Västerhejde kyrka. Texten om att utsiktsplatån för all framtid skulle skyddas från åverkan. Det var inte tillåtet att spränga, ta bort jord, förstöra växter eller störa djurlivet.

Skyddet utökades 1931. Det bildades också ett naturreservat längs kusten 1969 och sedan 2000 är Högklint skyddad som Natura-område. Därmed är den säkrad mot ekologisk försämring och öppen för allmänheten. Allt går ännu inte att köpa för pengar.

Kallenberg som var läkare jobbade på somrarna på Gotland. På ön blev han extra förtjust i klintspetsen på Gotlands västkust. Inte konstigt alls. Den person som blir oberörd av utsikten här uppifrån kan inte vara född ännu. 😉

Jag minns väl mitt första besök på Högklint. Då tog jag flera foton med digitalkameran. Ett av dem blev vid hemkomsten min första header på bloggen ”Bloggäventyr med Bosse Lidén”, som jag med vissa tekniska problem startade upp dagen efter. Ingen av mina vildaste tankar där på höjden gick till att jag/vi skulle bo 7 kilometer från denna pärla i framtiden. Våra barn förvånas dock inte längre. 😉

Högklint är uppbyggd av revkalksten, underlagrad av lagrad kalksten och märgelskiffer och stupar 48 meter nästan lodrätt ned i havet.
Det är en aning läbbigt att stå nära kanten. Endast några ”pinnar” markerar faran. Yngre barn bör hållas under sträng uppsikt. Jag kan förstå att flera ”deckarförfattare” har använt sig av miljön i sina böcker.

Det finns en stege ner till Getsvältan. Därifrån ska det vara en underbar utsikt över solnedgångar.

De som kommer med färja eller befinner sig i en båt har en skön vy mot kustremsan.

”En” vacker blåsippa får avsluta inlägget. Snart behöver jag bli ett år äldre för att få uppleva blomman igen.
Blommor och människor kommer och går.
Högklint som kallas för ”Refbullen” består.
Om du kommer till Gotland för första gången rekommenderar jag denna plats – i rätt väder och kläder. 😉

Eftertext:
Karl Kallenberg skapade 1906 Kneippbyn. Avsikten med köpet var att öppna en kuranstalt. Fortfarande finns läkarvillan kvar på området som numera är mest känt för helt andra saker. Läkarvillan gick under smeknamnet ”Trolltippen”. Kallenberg tog emot patienter med lättare neuroser för behandling.
På sin lediga tid njöt han av den dramatiska klippkusten från sin veranda. Eftersom han hade råd köpte han mark som bland annat omfattade platån. Tre år senare gick hans osjälviska önskning i uppfyllelse.
Tack Karl Kallenberg för din omtanke om oss ”gräsrötter” som därmed kan ha glädje av detta beslut. Vi och kommande generationer.
Enligt hans sonson Ulf var Karl verksam fram till sin död som läkare vid Kneippbyn. Han hade fortfarande patienter inbokade när han gick bort, 88 år gammal.

32 tankar på “Mannen från Torekov

 1. Har endast varit där en enda gång, men jag gillar ju inte höjder! 😦 Fick Rolle att hålla hårt i kopplet och gick själv inte fram till kanten. Var väldigt långt från den. Men vackert var det!! 🙂
  Har missat svaret på din tävling, är den klar eller…..
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Jag som trodde du satt där med din kaffetermos. 😉 och dinglade med benen längst ut på klinten. 😉 Fördelen där är att det går att hålla sig en bra bit från det farliga. Men jag skulle inte velat ha med småbarn som sprang fritt där.
   Där är vackert. Jag är heller inte förtjust i att stå nära branter.
   Eftersom det är med en skiljefråga lever tävlingen hela månaden. Första maj redovisar jag den. Nästa månad gäller det att vara på hugget. Då är det rätt svar först som vinner. 😀
   Kram

   Gilla

 2. Intressant att få veta om Kallenberg. Nytt för mig.
  Upptäckte några blåsippor igår här i Kungsladugård. Första gången jag ser på Västkusten. Så fina.
  Kram från Ethel

  Gilla

 3. Tax för en intressant text och i den här bloggen lär man sig alltid något nytt. Tänk som det kan bli. En vacker plats att besöka och fina vyer!

  Kram och ha en bra start på den icke lediga delen av veckan!

  Gilla

  • Jag hade avstått. Gissar på att där ränner tusentals vuxna och miljontals barn under sommaren. Pippi är fortfarande stor. Jag har aldrig varit inne på K.
   Hos oss blåser det ännu mer än igår. Men plötsligt hände det att vinden försvann. Då gick jag ut på balkongen och njöt en lång bokläsarstund. Spännande deckare där jag känner igen både miljö och personer. Deckare och deckare. Här får jag ALLT.

   Gillad av 1 person

 4. Man lär sig något nytt varje gång här hos dig. Spännande höra historien om Kallenberg. Förstår att du tipsar att man ska besöka Högklint och man blir verkligen sugen efter att ha sett alla fina bilder 🙌🏼 Ha en fortsatt fin vecka och kramen 💛

  Gilla

 5. Stort tack , Bosse för denna för mig helt nya kunskap. Högklint har jag besökt och vet att jag njöt av att vara här men jag visste inte mycket om platsen förrän nu när jag läste ditt fina inlägg. Ljuvliga bilder!
  Väldigt intressant att få läsa historien om Kallenberg. Hade ingen aning om detta. Men nu så!
  Kram och tack för en härlig promenad här.

  Gilla

 6. Oj 🙂 Du har hunnit med en del inlägg sedan jag var in sist och läste. Har läst i kapp och önskar att jag kunde klicka på Gilla eller ❤ hjärta. Alltid lika trevligt och kunskapen påfylld om sådant jag inte hade den blekaste aning om. Tack så mycket Bosse 🙂 Kram Katarina.

  Gilla

 7. Lite mer kunskaper om Gotland. Vackra bilder på höjderna. Inget för mej som är fruktansvärt känslig för höjder.
  Vad läser du för spännande ?
  Kramar

  Gilla

  • Du hade fixat det lätt. Bra stig från parkeringen. Bänkar att sitta på. En stor ”platta” där det inte är läbbigt om du inte styr stegen mot kanterna.

   Jag ser med stor spänning fram emot slutet av boken. Den är skriven i ett långsamt tempo vilket tilltalar mig mycket. Väldigt mycket är bekant för mig.Till och med personer. Kommer troligen ett boktips på andra bloggen.
   Kram

   Gillad av 1 person

 8. Nu har jag fått lite ny kunskap om ön… har inte besökt Högklint men får nog bli i framtiden.
  Fina bilder och blev nyfiken på Getsfältan lät spännande.
  Kram gun

  Gilla

 9. Så underbart vackert där vid Högklint! Kommer jag till Gotland igen, så har jag många fina tips nu Bosse! När du skrev om Kallenberg, kom jag att tänka på Axel Munthe och hans villa på Capri. Ja, vilken tur att det finns läkare som de som både värnar om patienter och natur/landområden.
  Alltid intressant att få veta lite mer som historien bakom Högklint.
  Tack för din omtanke Bosse! ❤ Jag blev borta ett tag från sociala medier. Har uppdaterat bloggen om varför.
  Kram Nilla

  Gilla

  • Nyss la jag in inlägg nummer sextio. Om jag får vara skapligt frisk lär det bli väldigt många inlägg till, den tid vi bor här.
   Nu minns jag det fina inlägget. Var väl förra året? Rika eldsjälar kan göra väldigt stor nytta för framtiden. På alla plan.
   När jag bloggvandrar funderar jag alltid extra på de bloggare som har ”längre” pauser och hoppas det beror på något ”trevligt skäl”.
   Nästa gång jag kilar ut på ”promenad” får jag reda på varför.
   Kram Bobo

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s