Hav möter hav

”Ursäkta! Vet någon av er var Palissaderna finns?”
”Gå genom porten däruppe och passera förbi det gamla fängelset. Sedan kan ni inte missa änget. Nu på våren är det alltid blåfärgat.”

Det gamla fängelset har blivit ett vandrarhem. Vi konstaterade att VH har behållit taggtråden över muren. Kanske är det moderna skälet tvärtom mot förr. Nu undvika snyltgäster på nätterna. Då förhindra rymningsförsök.

”Mannen lurade väl inte oss? För svalörten ser inte speciellt blå ut.”

Palissaderna är en park eller änge som den också kallas. Parken ligger utanför ringmuren och över färjeterminalen.

Här sitter Farbror Blå på en bänk och filosoferar om historien bakom parken. Hur Planteringsgillet 1861 anlade en park inför änkedrottningen Josefinas kommande besök i Visby.
Josefina blev så förtjust i parken att hon skänkte ett tusen riksdaler till Planteringsgillet. Därefter blev Palissaderna ett populärt promenadstråk för stadsbor och kurgäster.
Visby Kuranstalt hade sina glans dagar mellan 1855 och året när första världskriget bröt ut. (1914)

Scilla i närbild.

Ett blått hav som möter ett annat hav. ❤

Zooma in.

Zooma ut.

Trappan leder ner till Färjeleden. Själva hamnterminalen ligger nästan mitt emot. Kanske många turister som kommer i land inte känner till denna park. Det vore synd. För Palissaderna är väl värd ett besök. ❤
Extra information:
Änkedrottning Josefina (1807-1876) var mamma till prinsessa Eugénie. Josefina var gift med Oscar 1 och var Norges och Sveriges drottning från 1844 och fram till hennes make dog 1859.

25 tankar på “Hav möter hav

  1. Vilken härlig park och så vackert våren visar sig där nu! Det finns helt enkelt väldigt mycket att se på er ö.

    Solig kram från ditt gamla landskap!

    Gilla

  2. Vilken härlig vårkänsla här hos dig. Så fina foton och vilket hav av blommor i blåaste blått. Måste vara underbart att få uppleva våren på den vackra ön. Ser fram emot fler spännande inlägg från era utflykter. Ha en fin helg och kramen 😊

    Gilla

  3. Vilket härligt inlägg med fina vårfoton. Finns nog inget så fint som de första blommorna som visar sig i fjolårsgräset🌷

    Gotland har många skatter att upptäcka och det blir spännande att få följa med på era utflykter. Kram 🥰

    Gilla

  4. Så roligt att få se mer av ditt Visby- Har nästan inga minnesbilder kvar härifrån annat än gränderna inne i stan-
    Väldigt vackra bilder!
    kram!

    Gilla

    • Tidigare har jag kört förbi på Färjeleden massor av gånger. Äntligen blev det av att vi ”klättrade” dit. Jobbigast för knäna är det på nervägen. Egentligen var vi där två gånger. Första gången var det kyligare och scillan var inte utslagen. Därför blev det ett återbesök några dagar senare.
      Tack ska du ha
      Kram Bosse

      Gillad av 1 person

  5. Pingback: En ny kategori om skåpmat | gotlanduppochner

Lämna en kommentar