Almedalen under lågsäsong

Jag tror att de flesta icke Gotlandsbor mest förknippar denna fina plats med ”Almedalsveckan” under vecka tjugosju. Det är i så fall orättvist. För denna oas är så väldigt mycket mer. ❤
Det är fascinerande när jag tänker på att just denna plats en gång i tiden var Gotlands hamn och dominerade frakttrafiken i Östersjön under en lång period. Vad bra det måste varit med de nära hamnportarna i muren. Snabbt kunde varor fraktas till och från staden. Vad tror du importerades och exporterades mest?

Landhöjningen och igenslamningen var orsakerna till att hamnen till slut övergavs. Istället togs på 1400-talet en ny hamn i bruk nedanför Visborgs slott. Men förbindelsen med havet fanns kvar till mitten av 1800-talet och först vid slutet av det seklet fylldes hamnområdet igen. I samband med det planterades almar som skapade en park. I början fanns det tydligen ett tivoli här på somrarna.

I mitten av 1900-talet växte det Almedalen fram som blev denna mycket populära samlingsplats för både gotlänningar och ö-besökare.

Vad tänker du bloggläsare spontant när du hör ordet Almedalen?

Lekplatsen är populär stora delar av året.

Det är många arrangemang som anordnas i parken. När vi förra året flyttade hit såg vi inspark för högskoleeleverna.

En sak skriver jag gärna under på. I Almedalen finns något som behagar alla åldrar. ❤ Alla som bor på ön har säkert sin egen relation till platsen.

Det är populärt att mata fåglarna. Runt dammen samlas människor för olika aktiviteter. Både för att slappa, sola, picknicka, röra på sig. Jag har sett lite av varje hända här under mina semesterbesök. Mer om det i ett annat inlägg, som borde heta ”Almedalen under högsäsong”. 😉
Närheten till så många andra platser höjer givetvis statusen. Ex. hamnen, bibblan, ”Botan”, Wisby Strand, strandpromenaden för att nämna några.

Ps. Då har jag kickat igång en ny kategori. ”Utanför ringmuren”. Glöm inte att tävla i månadens tävling. Den pågår mars ut. I samma inlägg skriver jag in rätt svar, rätt vikt och månadens vinnare den 1 april. Inget aprilskämt. 😉

38 tankar på “Almedalen under lågsäsong

  1. Nu känner jag mig okunnig och helt vilse som alltid trott Almedalen låg i Dalarna eller mer norrut. Jag tycker ju själv att jag är ganska hyfsad på geografi som sysslar med transporter till jobb…men icke. Nu vet jag dock! Tack 🙂

    Kram Kajsa

    Gilla

  2. Almedalen, det var trevligt att besöka den platsen och jag blev så att säga lite förvånad. Trodde inte att den var som den var, så att säga.
    Nu fick jag ju reda på lite mer fakta också genom dig. Tack!
    Fina bilder.
    Trevlig kväll.
    Kram!

    Gilla

  3. Tänker att det är en trist plats eftersom de tjatar politik där en hel vecka! Så blev mycket förvånad av både text och bilder! Positiv överraskning. Visste dock det ligger på Gotland😇

    Gilla

    • Det är också min gamla fastlandsfördom. 😉 Den fick sig en smäll vid en av våra första semestrar här. En mysig sensommarkväll där allt var möjligt. Då pågick det flera olika aktiviteter och jag hade nästan svårt att hänga med i alla ”bildspel”.
      Då var du inte helt ute och reste i det ”blå”.
      Trevlig helg

      Gillad av 1 person

  4. Jag gillar Almedalen och under de 10 år jag jobbade på Payex var jag där nästan dagligen. Nu är Almedalen och Botan ett givet mål när jag är i Visby.
    Kram, Ingrid

    Gilla

    • Jag kan förstå att du valde att gå ner dit.
      Inga dåliga stopp under Visby-turerna. Om det är sol imorgon också väljer vi troligen ”Botan” imorgon. Undra om det hänt mycket sedan sist? Är inte helt övertygad om det med tanke på kylan. Var du och besökte den nya färjan förra lördagen?
      Fredagskram

      Gilla

  5. I Almedalen samlas studenterna försatt först sätta mössan på huvudet, och sen några veckor efter, för att samlas efter sedvanlig bilkortege innan balen. Missa inte det!
    /P

    Gilla

  6. När jag tänker på Almedalen så kommer den gången Rolle & jag & Penny käkade lunch där på det lilla hotellet som ligger i utkanten mot vattnet. (Tror att det numera är nåt lägenhetshotell eller liknande…) Iaf så tog vi in chili con carne och kom i snack med kyparen som var en ung mycket duktig kille som lärde mig hur man gjorde en extra god rätt – för det var deras!
    KRAM/Susie

    Gilla

  7. Jag har bara tänkt på politiker när jag hört Almedalen tidigare. Så roligt att få lite bakgrund till det hela och lite mer bilder på inte bara politiker där. Kram

    Gilla

  8. Jag tänker på politiker. Så kul att få lite annan information och vackra bilder. Har besökt Gotland för många år sedan och beskte förmodligen Almedalen men minns inte. Måste leta fram foto albumet och kolla.
    Kramar från oss

    Gilla

    • Tack ska du ha. 🙂
      Hade varit intressant att få reda på var du var någonstans.
      Fast vi varit här flera gånger har vi fortfarande många vita fläckar på kartan. Lätt det blir de kända platserna och med två badsugna tjejer blev det ofta vattenplatser. 🙂
      Kram Bosse

      Gilla

  9. Tack för att du gav en annan bild av Almedalen! Minns inte om jag varit i parken vid våra Gotlandsbesök, men vackert ser det ut. Kan inte svaret om import – och exportvaror. Det får du gärna berätta.
    Kram Nilla

    Gilla

  10. Hej Bosse 🙂 Tack så mycket för dina intressanta inlägg. Det är mycket som jag inte hade en aning om, innan jag började läsa din blogg. Det är aldrig fel att lära sig nya saker. Och det är det som är så fantastiskt med blogglandia, att det man får dela med sig av sina intressen och kunskaper.
    Gotland är definitivt ett intressant resmål. Rätt vad det är så…. Kram Katarina 🙂

    Gilla

    • Tack för dina snälla ord. 🙂 Vi lär så länge vi lever. Sedan händer det såklart att en del ramlar ur längs livets stig. Blogglandia har ett digert smörgåsbord där jag uppskattat de flesta rätterna. 🙂
      Gotland är ett mycket vackert landskap i vårt land. Jag har haft turen att bo i flera landskap. Umeå är min favoritstad.
      Kram Bosse

      Gilla

  11. Almedalen =Politik
    Ska du göra ögonbottenfotografering får du inte köra bil hem.
    Det var OK med mitt öga.
    Ja teckenspråk har varit förbjudit
    barnen fick sitta på händerna ,de skulle lära sig att höra och att läsa på läpparna .
    1961 började några hörande med teckenspråk och då med svensk grammatik.
    1981 blev språket godkänt i Sverige.
    Kram!

    Gilla

    • Det är det likhetstecken som jag tror de flesta fastlänningar drar.
      Jag kommer att sitta snällt på sidan där det saknas ratt. Sedan kan jag alltid hjälpa till och gasa lite i kurvorna. 😉
      Skönt besked att få. 🙂
      Det är ruskigt att det var så illa. Inte så många år sedan. Tur det hänt en utveckling på området. Men mycket kan fortfarande bli bättre.
      Helgkram Bosse

      Gilla

  12. Hejsan, Gotland är vackert, men många år sedan jag var där.
    Almedalen förknippar jag med politik på hög nivå.
    Vackra bilder, som gör att jag vill besöka Gotland igen.
    Ha det bra och tack för titten
    Kram

    Gilla

      • Bra att du satts upp på kö nästan direkt. Håller de bara tiderna som finns i direktiven uppifrån, kan väldigt många människor slippa att bli blinda i förtid.
        Du låter som en seriös diabetiker tvåa. För det är väl den varianten du fått. Glöm inte att tvätta fingret innan testet. Det kan skilja väldigt mycket annars. Jag har som studie jämfört och insett vikten med ett rent finger. Bästa hjälpmedlet för mig var annars när jag fick ”knappen” på armen. Diskret kan jag när som helst se efter vad jag har i BS. Dessutom med en pil uppåt, neråt eller en vågrätt pil som vägledning vart BS är på väg.

        Gilla

  13. Hej Bosse,

    Så hyggelig å høre fra deg igjen. Jeg har aldri vært på Gotland, men jeg var i Sverige i går. Det var selvsagt i Strömstad 🙂
    Flotte bilder!

    Klem fra Norge

    Gilla

  14. Jätteroligt att få se Almedalen utanför ”säsong” och även få veta mer. Fina bilder härtill. Var nu länge sedan jag besökte Gtland och inser att det snart får bli ett besök-
    Kram!

    Gilla

Lämna en kommentar