Inte byggt på en kafferast

Den här mäktiga ringmuren som är 3 440 meter lång och elva meter hög är megakänd över hela världen. Fortfarande får jag nästan nypa mig i armen när jag ser den. Bor jag verkligen i Visby? Hoppas jag aldrig kommer att hinna bli hemmablind på ön.

Muren är byggd av brutna kalkstenshällar.

Ringmuren är tillverkad i olika etapper. Först byggdes i mitten av 1200-talet Sjömuren som var ett skydd mot fiender från havet.

Nästa etapp var Landmuren som uppkom av en konflikt mellan staden Visby och det gotländska alltinget och ledde till inbördeskrig på Gotland 1288.

Länge krävde stadens handelsmän tull och andra pålagor när någon på ön ville föra in sina varor innanför muren.

Från början fanns det 29 torn. Nu återstår 27 st.

Högsta marktorn är Långa Lisa som är sex våningar högt.
Äldsta är Kruttornet som byggdes före muren. Tiden var runt 1150 och hamnen låg då där Almedalen ligger nu. (Kruttornet på bilden nedanför)

Det sista stora anfallet mot Visby ägde rum 1525. Då anföll lybeckarna och stormade in över ringmuren. Visby stacks i brand. Kyrkor och kloster rensades på allt av värde. Endast Domkyrkan S:ta Maria klarade sig från att bli ruin.

Kungen Magnus Ladulås informerades om muren och tullavgifterna. Han krävde borgarna i Visby på skadestånd för det gigantiska svartbygget och utfallet mot landsbygden. Borgmästaren och rådet fick vackert skriva sina namnteckningar på underkastelsebrevet. Samtidigt stärkte kungen Visbys ställning som fri handelsstad med eget styre.

Både Visby och Gotland fick en självständig ställning. Invånarna betalade mindre skatt än de på fastlandet. Men de deltog inte i kungaval och tog inte emot någon kung på Eriksgata.

Jag tycker det är otroligt fängslande att betrakta denna ringmur och försvarstorn och jag njuter under mysiga promenader in och ut genom portar. Samtidigt går tankarna till krig, korruption, elände och misär. Därifrån vidare till den ljusare perioden då Visby var som störst och ön inte var svensk.

Från mitten av 1100-talet och en bit in på 1300-talet var Visbys storhetstid. Handeln blomstrade på hela ön och ryska, baltiska, danska och svenska köpmän flyttade till staden.
Visby hade fullvärdigt medlemskap i den medeltida handelsorganisationen Hansan.

Läsning för den extra intresserade bloggläsaren:
Stormar, isvintrar, boskapsdöd och pesten/digerdöden och den danske kungen Valdemar Atterdags invasion 1361 var motgångar som ledde till att de tyska köpmännen tog över den nordeuropeiska handeln.

Vid freden 1645 i Brömsebro blev Gotland åter svenskt. Då var Visby en stad i ett bedrövligt förfall. Tronföljaren Karl Gustav, som fått Gotland till underhållsland, var inne på att riva och bygga nytt i Visby. Han ville flytta ringmuren och stadens invånare till Slite. Jag är tacksam för att det inte blev något med de dystra planerna. För som med mycket annat så går livet i cirklar. Redan under 1700-talet återhämtade sig Visby och upplevde en andra högkonjunktur när det gällde handel och sjöfart. Många år senare kom belöningen med stort B. ❤
Det var megastort när Visby hamnade på UNESCO:s Världsarvlista. Allt med syftet att skydda och bevara världens kultur- och naturarv till kommande generationer. De utvalda objekten representerar platser av stort värde för hela mänskligheten. Hatten av för denna utmärkelse. Hoppas kommande generationer kommer att njuta och läsa på om historien. Därefter berätta vidare för sina barn och barnbarn. Muntlig tradition som aldrig tenderar att bli mossig enligt mig. Den ”moderna” människan tänker kanske tvärtom. Vad vet lilla jag.

 

 

 

46 tankar på “Inte byggt på en kafferast

    • Tack ska du ha. 🙂
      Den här ön lyfter jag gärna fram så mycket som möjligt. Precis som jag gjorde med Ystad och Österlen.
      Jag ser med stor tillförsikt fram emot att upptäcka nya saker och återvända till platser som vi tyckte väldigt mycket om under våra semesterresor hit.
      Kram Bosse

      Gillad av 1 person

    • Det var extra spännande att läsa på om ön, när Gotland började komma ”på tapeten” som ett möjligt flyttmål. Vägen var långt ifrån spikrak. 😉 Jag uppskattar böcker med både lockande foton och stimulerande fakta. Har snubblat över en del, men hade önskat mig ännu fler. Tror jag kan göra fynd vid loppisar.
      I många fall tror jag de var skickligare också. Dagens ”byggnader” är jag inte säker på kommer att finnas kvar om sexhundra år.
      Vi måste prata med våra barn, barnbarn. Allt går inte att googla. 🙂

      Gillad av 1 person

  1. Tack för en intressant läsning om muren! Vilken tur att det inte blev något av med rivningen. Jag menar lite får man allt tänka på eftervärlden 😉

    Kram och ha en bra dag!

    Gilla

  2. Mycket intressant läsning och en hel del kände jag inte till sen tidigare. Muntlig tradition är något som inte går att ersätta med något annat. Det kvittar om det gäller länders historia, eller bara familjens eller tips på hur man kan göra olika saker. Det är i särklass det absolut bästa. Kram

    Gilla

  3. Intressant att läsa om något som man själv också varit och besökt någon gång. Historiens vingslag kan man inte få för mycket av, och dess fläktar gör intresset för ännu ett nytt besök i framtiden.

    Gilla

    • Det är det jag jobbar hårt gratis för. Att försöka locka bloggbesökare till denna härliga ö. 🙂
      Det har du rätt i. Historiens vingslag behövs för att bygga framtiden på. Lära av misstag och helst inte göra samma igen. Istället utveckla det som är bra.

      Gilla

  4. Tack för denna fantastiska historielektion. Visste inte att Visby ingått i Hansan. Visby är en fin stad som jag besökt för många år sedan. Kanske det blir ett besök igen,
    Kramar från ett kallt och blåsigt Rottne.
    Minton har krupit in i fleesfilten och sover.

    Gilla

  5. Tack för att jag fick ta del av historien om Visby och Gotland! Väldigt intressant!

    Så kul med Hanna igår och även Mona! Och de andra gjorde ju också bra ifrån sig. Får se hur det går för herrarna idag. Jag håller tummarna hårt. Tycker att Ola och Björn är bra som kommentator och expert. De verkar trivas tillsammans.

    Gilla

    • Varsågod.

      Oj vad unnar Mona att slå till själv snart och hamna på pallen.
      Skönt team. 🙂 De verkar trivas nästan för bra med varandra. 🙂 Men Ola har haft bristen flera gånger, där han spikat i förtid vem som vinner. Då har jag lust att gå in som en spökröst och ändra hans ord. 😀
      Sebastian och Hannas pojkvän borde vara taggade för att hänga på medgångsvinden. Tjejernas stafett ska bli jättekul att följa. Men det finns många bra team/länder. Häftigt med Hannas lillasyster. Undra om hon släpps fram på WC redan nästa säsong.

      Gilla

      • Ja vad kul om systern börjar också. Hade inte Helena Ekholm också en syster som höll på?

        Jo visst är det många ”däruppe” som har chans att vinna. Känns som om det är fler än någonsin som är på ungefär samma nivå. Gäller att ha en bra dag.

        Gilla

      • Jenny Jonsson tror jag hon heter. Minns att hon var jätteduktig på att skjuta, men farten i spåret inte räckte till. Undra varför hon försvann så fort.

        Spännande idag. Det kan hända mycket på den långa distansen med det ”hårda” straffet för varje bom.

        Sebastian kanske tar revansch redan imorgon tillsammans med Hanna.

        Gilla

  6. Tack för en trevlig och intressant historialektion! Ja, för man (jag) glömmer mycket om det man läst om i skolan! Ringmuren är fascinerande… det känns inte som om det är i Sverige. Så unikt på något sätt och så underbart att muren numera har en självklar plats på UNESCO:s Världsarvslista! Ja, du gör god reklam för ön Bosse och jag förstår att du får nypa dig i armen som har glädjen att bo på Gotland och spatsera runt i bland annat Visby! 🙂
    Onsdagskram Nilla

    Gilla

    • Jag glömmer allt möjligt nu för tiden. Antagligen har det blivit fullt däruppe och behöver rensas.
      Håller med. Det känns som att befinna sig utomlands någonstans.
      Risk att jag kommer att få fullt med blåmärken på armen. Svårt att berätta sanningen för doktorn. 😉
      Kram Bobo

      Gillad av 1 person

  7. Verkligen intressant att läsa om Visbys ringmur. En del kunde jag men mycket av det visste jag inte.
    Du skulle passa som guide. Guida besökare på Gotland och berätta om alla olika sevärdheter, alla kyrkor som finns och staden Visbys historia.
    Roligt också att se alla bilder. Du har verkligen lagt ner ett stort arbete och fotat allt så fint.
    Trevlig onsdagskväll.
    Kram!

    Gilla

  8. Otrolig ringmur ,-) Härliga bilder, har varit där 1 gång!
    Lite historieundervisning var på sin plats !
    Du kommer aldrig att bli hemmablind, du med din fantasi ,-)) Kamera och öppet sinne.
    Så kul att ni trivs på ön!
    Ha det fortsatt fint kRAM Primrose ,-)

    Gilla

  9. Wow, så glad jag blev. Har bråkat med WordPress inloggning länge, men nu så!

    Vilka fina bilder. Det är väldigt roligt att läsa om allt som man (host) borde/ska kunna!

    Apropå ett gammalt inlägg om Knutas, du vet? Åkte båten för några veckor sen och hamnade mitt i inspelningen av den tyska serien. Men den gör mig smått galen att se på. De byter platser helt vilt och det gillar inte jag!
    /P

    Gilla

    • Vad bra att du kom igenom till slut. 🙂
      Tack ska du ha! 🙂 Förstår också att det är lätt att bli hemmablind.

      Sådant stör mig också. Jag visste inte om att de fortfarande höll på med inspelningar. Trodde det var en engångsföreteelse som inte gick så bra.

      Gilla

  10. Tack för en fantastisk läsning om Gotland och Visby.
    Teckenspråkstecknet för Gotland är….Man tar pekfingret stryker på halsen från ena sidan till den andra och drar pekfingret uppåt En så att säga hängning..
    Svar:Tack för dom fina orden.Det kändes bra i hela hjärtat!
    Du är också en sann glädjespridare .
    Ha en riktigt bra dag!
    Kram!

    Gilla

  11. Intressant läsning! Och fina bilder. Har alltid velat åka till Gotland men det har inte blivit av än. Men någon gång SKA jag åka dit! Ha det fint! Kram!

    Gilla

    • Tack ska du ha Pisan! 🙂
      Någon gång tycker jag det ska bli av för dig. Tror inte du kommer att ångra dig. Om det inte ösregnar under hela vistelsen. För det var vad som hände mig första gången. Tur jag gav ön en andra chans.
      Tack så mycket.
      Kram Bobo

      Gilla

  12. Intresant läsning en del visste jag inte om men att det ingått i hansa visste jag då en av mina förfäder kommer därifrån. Tur att inte muren blev riven. Tänk om den kunde berätta för oss vad den varit med om…..
    kram gun

    Gilla

  13. Vi är otroligt tacksamma för att vi fick för oss att ta några dagars semester, ”hela” 4, efter att inte haft någon semester alls på 5 år (kan ju bli så som egna företagare ibland). Och att vi då av någon anledning fick för oss att åka till Gotland. Det berodde förmodligen på tre saker; Vi hade hund som vi måste ha med oss, vi hade vänner som hade sommarställe där och som påstod att det var ett perfekt semesterställe i september – och så var man ju lite nyfiken eftersom vi aldrig varit där tidigare.
    Och nu bor vi här sen 15 år, helt otroligt! Vi trivs så fantastiskt bra här…..
    KRAM/Susie

    Gilla

Lämna en kommentar